Nici nu-ți imaginezi cât de mult contează să nu stai cu nasul înfundat atunci când ești răcit. În mucusul acumulat se formează bacterii, care pot cauza otite, sinuzite. Ca să nu mai vorbim despre disconfortul creat de faptul că nu respiri bine. Inhalațiile sunt cele mai bune, mai simple și mai naturale metode de a-ți păstra sinusurile curate și a respira bine. Sunt recomandate în caz de nas înfundat, gât uscat, durere de cap, de gât.
Inhalațiile cu abur sunt un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate și congestionate. Aburul cald umezește căile respiratorii, fluidizează secrețiile și stimulează eliminarea lor. Dacă adaugi în apă plante medicinale puternic aromate, cu proprietăți antibacteriene - precum mentă, cimbru, cimbrișor, busuioc, eucalipt, rozmarin, lavandă – sau uleiuri esențiale din aceste plante, obții un plus de efect. Aburul astfel îmbogățit dezinfectează căile respiratorii, distruge agenții patogeni și calmează iritația gâtului, are efect descongestionant, expectorant, antiinfecțios, antiviral.
Cum se fac inhalațiile. Cel mai bine e să le faci seara, înainte de culcare, după ce în prealabil camera a fost aerisită și încălzită. Se pune apă la foc, iar când dă în clocot se adaugă plantele uscate, se acoperă câteva minute vasul, până te duci tu să-ți iei un prosop pe care să-l pui pe cap. Dacă nu ai plante, adaugi în apă 10-15 picături de ulei esențial. Stai deasupra vasului, cu capul acoperit, timp de 10-15 minute, încercând să respiri pe nas. După aceea, până se face reacomodarea căilor respiratorii la temperatura din cameră, e bine să ții la nas, un timp, prosopul pe care l-ai avut pe cap sau să respiri printr-o batistă.
Tot inhalații poți face și în baie, dacă îți pregătești în cadă apă cât suporți de fierbinte, în care adaugi ceaiuri de plante sau uleiuri esențiale. Aburul creat desfundă nasul și te relaxează.
Chiar şi la serviciu poţi face inhalaţii dacă îţi pregăteşti o cană fierbinte cu ceai şi inspiri deasupra ei, ţinând mâinile căuş la nas. Poartă în permanență la tine un ulei esențial. Dacă ești pe drumuri, în mașină, spre exemplu, și ai nasul înfundat, ține sticluța la nas sau picură puțin într-o batistă și respiră aroma binefăcătoare. Vei vedea că, în felul acesta, scurtezi durata răcelii și ameliorezi simptomele.