facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2014-03-21
Vizualizari: 48181
Comentarii: 0
Inhalațiile cu aburi pentru răceală: de ce sunt eficiente și cum se fac corect

Inhalaţiile cu aburi sunt un remediu naturist foarte important atunci când eşti răcit şi un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate şi congestionate. Aburii calzi umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor, iar prin combinarea cu plante medicinale şi cu uleiuri esenţiale distrug agenţii patogeni, dezinfectează căile respiratorii, calmează iritaţia gâtului. Iată cum se fac corect inhalațiile pentru răceală și în ce situații ajută!

 

Beneficiile inhalațiilor cu aburi

Atunci când ai o infecție respiratorie, pe lângă ceaiurile, siropurile și capsulele pe care le folosești la tratament, încearcă să faci și inhalații cu aburi. Sunt extrem de importante și ajută enorm. De ce? Pentru că îți curăță căile respiratorii de mucus. Dacă secrețiile nazale ar stagna, pot apărea complicații, infecții bacteriene, iar vindecarea s-ar produce într-un timp mai îndelungat. Asta în afară de disconfortul respirator în sine.

Băile de aburi pentru răceală sunt o formă de terapie prin care ne folosim de căldură și de umiditate pentru a curăța și descongestiona căile respiratorii. Astfel, se ameliorează congestia nazală, tusea, iritațiile gâtului.

 

Situații în care e bine să faci inhalații cu aburi

Terapia inhalațiilor cu aburi se folosește pentru a trata, de fapt, o varietate de afecțiuni respiratorii, de la astm ușor, alergii sezoniere, tuse de toate tipologiile, bronșită, până la răceală și gripă în general.

·       Inhalații cu aburi pentru răceală

Încă de la primul strănut, de la primul semn că te prinde o răceală, ia măsuri! În felul acesta, vei scurta perioada de boală, vei ușura simptomele și elimini riscul de complicații. Inhalațiile pentru răceală desfundă nasul și calmează durerea în gât. Fă-le seara, înainte de culcare, și vei putea să dormi mult mai liniștit.

·       Inhalații pentru bronșită la copii

Tuse, congestie nazală, secreție abundentă de mucus, durere în gât, febră și dificultăți de respirație – sunt simptomele comune ale bronșitei, frecvente în rândul copiilor. Inhalațiile cu aburi sunt benefice și în acest caz pentru că fluidifică mucusul și îl face mai ușor de eliminat, reduc inflamația datorită plantelor medicinale puse în apă. Astfel, inhalațiile pentru bronșită la copii calmează iritația gâtului, tusea, durerea, și îi ajută pe cei mici să respire mai bine pe nas.

·       Inhalații pentru sinuzită

Sinuzita apare în urma unei răceli incorect tratate și reprezintă o infectare a sinusurilor. Se manifestă cu durere și presiune la nivelul feței, în special la aplecare și la mișcări ale capului, cu senzație de nas înfundat, secreții nazale îngroșate. Și în acest caz, inhalațiile cu aburi sunt un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate și congestionate. Căldura e benefică, reduce inflamația, durerea, curăță căile respiratori, iar prin combinarea cu plante medicinale și uleiuri esențiale, aburul inhalat dezinfectează și distruge agenții patogeni.

·       Inhalațiile pentru alergii sezoniere

Vaporii ajută la curățarea căilor respiratorii de alergeni și contribuie la reducerea simptomelor de nas înfundat, tuse, strănut.

·       Inhalațiile ajută și în stres, anxietate

Utilizarea anumitor plante medicinale și uleiuri esențiale, în cadrul inhalațiilor cu aburi, va avea efecte relaxante asupra sistemului nervos, reducând stresul, anxietatea și îmbunătățind starea generală de bine.

 

Cum se fac acasă inhalațiile pentru răceală

Inhalațiile se fac de obicei seara, înainte de culcare, după ce în prealabil camera a fost aerisită şi încălzită. Se pune apă la foc, iar când începe să clocotească se adaugă plante medicinale uscate. Se acoperă vasul câteva minute, pentru a lăsa plantele la infuzat. Apoi, îţi pui pe cap un prosop şi stai 10-15 de minute deasupra vasului care emană aburii vindecători, cu efect emolient, calmant, antiinflamator. Inhalaţii mai poţi face punând în apă 2-3 picături de uleiuri esenţiale.

O altă modalitate de a face inhalații cu aburi e să-ți pregătești o baie în cadă și să adaugi plante sau uleiuri esențiale. Baia nu ar trebui să dureze mai mult de 15-20 de minute, iar apa să nu fie fierbinte, ci caldă, plăcută.

După ce ai făcut inhalații pentru răceală, evită să mai deschizi fereastra sau să inspiri aer rece. Pentru a face mai lin acomodarea căilor respiratorii de la căldura aburului la temperatura mediului ambient, ține câteva minute la nas același prosop pe care l-ai avut pe cap, sau respiră printr-o batistă.

 

sustine digestia

Plante pe care le poți folosi la inhalațiile cu aburi

 

Alegerea plantelor folosite la inhalațiile cu aburi depinde de afecțiunea pe care vrei să o tratezi. Spre exemplu, pentru durere în gât, alege plante cu efect emolient, calmant, antiinflamator; pentru tuse, sunt bune plantele cu rol expectorant, descongestionant; pentru răceală, plante cu efect antiviral, antiinfecțios; pentru sinuzită, plante și uleiuri esențiale cu proprietăți antibacteriene.

·       Mușețelul

Inhalațiile cu ceai de mușețel se folosesc pentru ameliorarea gâtului iritat și a tusei. Asta deoarece ceaiul de mușețel are efect emolient, antiinflamator, cicatrizant, calmant pentru gât.

·       Eucaliptul

Dacă vrei ceva puternic, dar natural, pentru a-ți desfunda nasul, folosește eucaliptul (plantă uscată sau ulei esențial). E eficient în ameliorarea congestiei, în tratarea răcelilor, sinuzitei, bronșitei.

·       Cimbrul

Ceaiul de cimbru conține uleiuri esențiale cu proprietăți antibacteriene, antivirale, expectorante, ceea ce-l face util în inhalațiile pentru răceală, pentru tuse, pentru sinuzită.

·       Menta

Se folosește în răceală, gripă și alergii sezoniere, pentru desfundarea nasului, reducerea iritației gâtului și calmarea tusei.prezintă activitate antiseptică

·       Salvia și rozmarinul

Ambele plante au efect antiinflamator și antiseptic natural, ameliorează durerea în gât și congestia nazală. Poți folosi inhalațiile cu ceai de salvie sau cu rozmarin în răceală, gripă.

·       Uleiurile esențiale de pin, rozmarin, cimbru, cuișoare

Sunt antivirale foarte puternice, cu rol descongenstionant, antiinfecțios, antibacterian. Se pot folosi, la inhalații, pentru toată gama de afecțiuni ale sistemului respirator.

·       Lavanda

Este cunoscută pentru efectele sale relaxante, astfel că poți face inhalații cu aburi și lavandă dacă vrei să reduci stresul, anxietatea. O baie în cadă, cu parfum de lavandă, îți poate reda starea de bine și zâmbetul pe buze.

 

În concluzie, inhalațiile pentru răceală sunt o modalitate naturală, eficientă, ieftină și la-ndemână pentru a trata virozele de sezon. Se pot face de mai multe ori pe zi, în completarea tratamentului uzual cu remedii naturiste pentru afecțiuni respiratorii

ASOCIERI RECOMANDATE
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri