Femeile cunosc prea bine ce înseamnă o infecție urinară, cât de neplăcută e. Conform statisticilor, 60% dintre ele trec cel puțin o dată în viață prin așa ceva. Sunt predispuse prin anatomia lor, însă nici bărbații nu sunt ocoliți. În definitiv, bacteriile nu țin cont de sex. Infecțiile se manifestă la fel, se tratează la fel, doar cauzele apariției sunt puțin diferite.
Cea mai cunoscută bacterie care provoacă infecții urinare este E. coli. Trăiește în intestine și, cum la femei orificiul anal este mai aproape de uretră, riscul ca bacteriile să pătrundă în sistemul urinar este mai mare. Bărbații sunt avantajați din acest punct de vedere. La ei, locația deschiderii uretrei (acel canal care face legătura între vezica urinară și exterior) este destul de departe de anus, unde se concentrează de obicei bacteriile. Din acest motiv, la ei, riscul de contaminare e mult mai mic.
Cauzele infecțiilor urinare la bărbați
Sunt, însă, alte cauze care le pot provoca domnilor infecții urinare. Acestea au la bază, de obicei, o problemă de sănătate. Pietrele la rinichi care lezează uretra și creează un mediu favorabil înmulțirii bacteriilor, prostata mărită care limitează capacitatea organismului de a elimina urina, diabetul care crește cantitatea de zahăr din urină, ceea ce amplifică riscul înmulțirii bacteriilor, acestea sunt cele mai importante afecțiuni care provoacă infecții urinare la bărbați. Vârsta înaintată (peste 50 de ani) este considerată, astfel, un factor de risc.
Unele obiceiuri ce țin de stilul de viață pot cauza, de asemenea, infecții urinare la bărbați. Amintim aici: sexul anal neprotejat, utilizarea anumitor produse iritante (lubrifianți, spermicide), amânarea nevoii de a merge la toaletă, consumul redus de lichide, o imunitate scăzută etc.
Mulți se întreabă dacă infecțiile urinare sunt contagioase, dacă bărbatul le poate lua cumva de la partenera care e afectată mai des. Răspunsul e nu, infecțiile urinare nu sunt contagioase, însă e bine să evitați contactul intim până la vindecare pentru a nu provoca suferințe mai mari.
Cum se manifestă
Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale femeilor. Este vorba despre senzație de durere și arsură la urinare, nevoia de a merge frecvent la toaletă, dureri abdominale și în zona inferioară a spatelui, urină tulbure și urât mirositoare. Dacă apar frisoanele, febra, greața și vărsăturile, este semn că infecția a ajuns la rinichi.
Cum se combat
Ca și la femei, infecțiile urinare se combat cu antibiotice, cele naturale, pe bază de uleiuri esențiale, fiind cea mai sigură și benefică variantă. Cura variază între 10 și 15 zile, în funcție de severitatea simptomelor.
În paralel, se recomandă suplimentarea consumului de lichide, pentru a mări fluxul de urină și a elimina mai eficient bacteriile și toxinele. Indicate în acest caz sunt ceaiurile cu efect dezinfectant urinar, antiinflamator, diuretic.
Adaugă comentariu