Infecțiile urinare sunt destul de frecvente în sarcină. Circa 12% dintre viitoarele mămici trec cel puțin o dată printr-un astfel de episod chinuitor, iar asta deoarece mărirea în volum a uterului pune presiune pe vezica urinară, împiedicând golirea ei completă, iar stagnarea urinei creează un mediu propice înmulțirii bacteriilor. O astfel de infecție se tratează cu antibiotice, însă cele de sinteză vin cu multe riscuri și efecte adverse pentru făt. Cel mai eficient și sigur tratament este cu antibiotice naturale, pe bază de plante.
Pentru a trata o infecție urinară, e indicat să se acționeze pe trei planuri:
Se administrează antibiotice
Cele pe bază de uleiuri esențiale sunt cele mai bune antibiotice naturale, însă nu se recomandă în sarcină din cauza posibilelor efecte de stimulare a contracțiilor uterine. Femeilor însărcinate sau celor care alăptează li se recomandă capsule Mami Biosept cu pulberi sau extracte din plante medicinale (încapsulate) pe bază de merișor, afine, frunze de măslin, muguri de plop, lichen de piatră, turmeric. Tratamentul se ia pe perioade scurte, de 4-5 zile.
Se consumă multe lichide
Lichidele spală căile urinare și a elimină toxinele/bacteriile. Ceaiurile din plante cu acțiune antibiotică, antiseptică, antispastică și antiinflamatoare se pot administra atât la nevoie, cât și preventiv, fără riscul apariției unor complicații. Poți bea ceai de codițe de cireșe, un excelent diuretic și antiinflamator, sau ceai de coada calului, care susține funcția excretorie a rinichilor și tratează cistitele, e antiseptic, cicatrizant, diuretic, remineralizant. Ceaiurile de mușețel și gălbenele sunt panaceu universal, n-au cum să-ți facă rău.
Se stimulează imunitatea organismului
Prin administrarea de plante bogate în vitamine și minerale organismul se imunizează. Mănâncă fructe de pădure și bea ceai/suc de merișoare, celebru pentru puterea lui de a trata infecțiile urinare. Este diuretic, antiseptic, are proprietăţi antiinflamatoare, astringente, crește aciditatea urinei, fapt care împiedică dezvoltarea şi înmulţirea bacteriilor care provoacă infecţia. În plus, conține multă vitamina C, care crește imunitatea și ajută organismul să lupte cu infecția. Pe acest principiu, este bine să consumi și alte fructe și legume bogate în vitamina C, precum pătrunjelul, ardeiul gras, kiwi, afinele. Tot pentru întărirea imunității și aport de lichide mai poți bea ceaiuri de echinacea și ghimbir.
Pe lângă toate acestea, se mai pot face spălături externe cu infuzii din plante medicinale (de mușețel, coada șoricelului sau gălbenele, care au proprietăți antiinfamatoare și emoliente). Poți să faci spălături externe și cu apă călduță în care ai pus puțin bicarbonat de sodiu, însă nu prea des, pentru că bicarbonatul usucă pielea.
Cum previi infecțiile urinare în sarcină?
- Nu amâna nevoia de a merge la toaletă. Urina care stagnează în vezică favorizează înmulțirea bacteriilor.
- Spală-te pe mâini și înainte de a merge la toaletă, nu doar după, așa cum face toată lumea. De altfel, pentru sănătatea intimă, e mult mai important să te speli înainte, pentru a nu te atinge în zona intimă cu mâinile murdare de pe clanțe, tastatură, portmoneu, telefon și orice altceva ai mai atins anterior.
- Șterge-te din față în spate, nu invers, pentru a nu aduce microorganismele din zona anusului în uretră.
- Atenție la toaletele publice! Sunt un focar de mizerie. Nu te așeza niciodată pe colacul vasului de toaletă și ai grijă ce atingi cu mâinile.
- Poartă doar lenjerie de bumbac și evit-o pe cea sintetică.