Toți medicii recunosc: sarcina favorizează apariția infecțiilor urinare. Se estimează că aproximativ 10% dintre viitoarele mămici dezvoltă o infecție urinară pe perioada celor 9 luni, ceea ce reprezintă un procent mai ridicat comparativ cu perioada în care nu sunt însărcinate. Iată care sunt cauzele, metodele de prevenție, dar și de tratament!
Sunt 3 factori care favorizează apariția infecțiilor urinare pe timpul sarcinii:
• Modificări ale tractului urinar. Pe măsură ce uterul se mărește în dimensiuni, va exercita presiune asupra vezicii urinare și poate bloca parțial fluxul de urină. Acest lucru favorizează înmulțirea bacteriilor în urina care stagnează.
• Creșterea volumului de sânge. Corpul femeii însărcinate produce mai mult sânge, rinichii trebuie să lucreze mai mult pentru a-l filtra, ceea ce face ca urina să fie mai concentrată.
• Imunitatea scăzută. Încă de la începutul sarcinii, sistemul imunitar este suprimat pentru a preveni respingerea fătului. Iar o scădere a imunității, știm cu toții, ne face susceptibili la infecții.
Cum se manifestă?
Simptomele infecțiilor urinare sunt: durere sau senzație de arsură în timpul urinării, nevoia de a merge des la toaletă, senzația că vezica nu s-a golit complet, durere abdominală sau în partea inferioară a spatelui, greață, oboseală.
Sunt periculoase?
Nu, cu condiția să fie tratate corect și la timp. În caz contrar, pot duce la complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt. Printre acestea, amintim: infecția rinichilor (pielonefrita), creșterea tensiunii arteriale sau chiar nașterea prematură.
Cum previi riscul de a dezvolta o infecție urinară?
• Bea multe lichide, pentru a asigura un flux constant de urină. În felul acesta concentrația de bacterii din tractul urinar scade.
• Nu amâna nevoia de a merge la toaletă. Urina nu trebuie lăsată să stagneze. Iar atunci când mergi la baie, încearcă să-ți golești complet vezica.
• Atenție la igienă! Spală-te pe mâini înainte de a folosi toaleta, șterge-te din față spre spate, menține zona intimă curată și uscată, iar pentru asta caută să folosești doar lenjerie din materiale naturale și haine lejere.
• Urinează imediat după actul sexual, pentru a elimina, astfel, eventualele bacterii care au pătruns în uretră.
• La duș, folosește produse special destinate pentru igiena intimă și evită substanțele iritante, dure, parfumate, care pot afecta echilibrul florei bacteriene normale.
Cum tratezi corect infecția?
În mod normal, infecțiile urinare se combat cu antibiotice. Cele de sinteză nu sunt de dorit nici de către doamnele și domnișoarele care nu sunt însărcinate, cu atât mai mult de către viitoarele mămici, care nu pot lua orice, oricum. Tocmai de aceea, specialiștii Fares au creat special pentru ele capsulele Mami Biomicin Urinar, o cură naturală, pe bază de plante medicinale sigure, cu efect antibacterian și antiinflamator. Se pot folosi și de către mămicile care alăptează.
Pe lângă aceste capsule, e recomandat să bei mai multe lichide (ceaiuri diuretice, sucuri de afine, de merișor, de citrice) și să eviți alimentele iritante pentru tractul urinar, cum sunt cafeaua, alcoolul, mezelurile, afumăturile, dulciurile.