E nevoie de sacrificii ca să fii mămică. Pe perioada celor 9 luni, în organismul unei femei se produc tot felul de modificări, care dau neplăceri și probleme de sănătate, de la greață și oboseală, până la picioare umflate, afecțiuni gingivale, constipație, căderea părului, celulită și vergeturi. Ba chiar pot apărea probleme mai mari și mai chinuitoare, cum ar fi infecțiile urinare.
Femeile însărcinate sunt predispuse la infecții urinare din cauza schimbărilor ce se produc în tractul urinar. Mărirea în volum a uterului pune presiune pe vezica urinară, împiedicând golirea ei completă, iar stagnarea urinei creează un mediu propice înmulțirii bacteriilor. Riscul de a trece printr-un astfel de episod chinuitor e mai mare în săptămânile 6-24 de sarcină. Iată ce trebuie să știm:
Ce simptome dau
Simptomele apar, de obicei, brusc și includ disconfort, durere sau usturime la urinare, nevoia de a merge des la toaletă, dureri abdominale și în partea inferioară a spatelui, febră, greață, vărsături, iar urina poate fi tulbure, cu un miros mai intens.
Sunt periculoase pentru făt?
Netratate corespunzător, infecțiile recidivează, se agravează, putând duce la pielonefrită, greutate scăzută la naștere a bebelușului sau chiar la naștere prematură.
Cum se tratează
În mod normal, infecțiile urinare se tratează cu antibiotice, însă cele de sinteză nu sunt indicate în sarcină. Inclusiv cele naturale, pe bază de uleiuri esențiale, sunt de evitat din cauza posibilelor efecte de stimulare a contracțiilor uterine. Ce rămâne de făcut și de luat? Există tratamente blânde și sigure, cu pulberi sau extracte din plante medicinale (încapsulate) pe bază de merișor, afine, frunze de măslin (un antibiotic natural cu spectru larg), lichen de piatră, turmeric, echinacea și ghimbir. Acestea au un puternic efect antiinflamator și contribuie la eliminarea microorganismelor dăunătoare din tractul uro-genital. Se administrează câte o capsulă de 3 ori pe zi, timp de 7-15 zile.
În paralel, trebuie să bei multe lichide pentru a spăla căile urinare și a elimina toxinele/bacteriile. Ceaiurile din plante cu acțiune antibiotică, antiseptică, antispastică și antiinflamatoare (de codițe de cireșe, de coada calului, de mușețel) se pot administra atât la nevoie, cât și preventiv, fără riscul apariției unor complicații. De asemenea, mai poți face spălături externe cu infuzii din plante cu efect emolient și antiinflamator (găbenele, mușețel, coada șoricelului).
Dacă infecția este severă și disconfortul prea mare, mergi de urgență la medic pentru a stabili împreună ce e de făcut.
Cum previi infecțiile urinare
- Bea cât mai multe lichide (apă, ceaiuri, sucuri de fructe) pentru a fi hidratată și a menține un flux constant de urină.
- Întărește-ți imunitatea. Mănâncă fructe de pădure, verdețuri proaspete, bea suc de merișoare, celebru pentru puterea lui de a trata și preveni infecțiile urinare, bea ceaiuri de echinacea și de ghimbir, ambele sigure în sarcină și foarte sănătoase.
- Nu amâna nevoia de a merge la toaletă. Urina care stagnează în vezică favorizează înmulțirea bacteriilor.
- Spală-te pe mâini nu doar după ce mergi la toaletă, ci și înainte.
- Șterge-te din față în spate, pentru a nu aduce microorganismele din zona anusului în uretră.
- Atenție la toaletele publice! Sunt un focar de mizerie. Nu te așeza niciodată pe colacul vasului de toaletă și ai grijă ce atingi cu mâinile.
- Poartă doar lenjerie de bumbac și evit-o pe cea sintetică.
- La duș, folosește săpunuri blânde, care nu distrug flora bacteriană protectoare.