De-a lungul vieții, suntem expuși la tot felul de microorganisme care provoacă infecții: bacterii, virusuri, paraziți sau fungi. Fiecare are caracteristici și moduri de acțiune specifice, cauzând de la afecțiuni minore până la boli grave. Vom vorbi acum despre infecțiile provocate de bacterii: ce sunt ele, cum se manifestă și cum se tratează.
În corpul uman există numeroase bacterii inofensive, ba chiar au rol de protecție, cum sunt cele din tubul digestiv. Este vorba despre aşa-numitele bacterii bune, care formează flora intestinală şi care participă la digestia alimentelor. Sunt însă și multe bacterii patogene care cauzează diverse infecții în organism.
Bacteriile sunt microorganisme formate dintr-o singură celulă, care pot supraviețui în absența unei gazde și se înmulțesc cu mare rapiditate. Au un risc mai mare de a face infecţii bacteriene persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cele cu boli cronice sau cu igienă precară.
Diferenţele dintre infecţiile virale şi cele bacteriene
Cele două tipuri de infecţii au asemănări, dar şi deosebiri. Ambele sunt cauzate de microorganisme - virusuri, în cazul celor virale, şi bacterii, în cazul celor bacteriene. Se răspândesc prin contactul cu o persoană infectată sau prin suprafeţe contaminate, strănut şi tuse. Ambele tipuri de infecţii pot avea simptome asemănătoare şi pot cauza îmbolnăviri uşoare până la severe.
Spre deosebire de bacterii, care se pot reproduce singure, virusurile au nevoie de o gazdă pentru a putea supravieţui. O deosebire majoră între cele două tipuri de infecţii este tratamentul lor. În timp ce infecţiile virale se tratează simptomatic și cu antivirale, cele bacteriene necesită tratament antibiotic specific.
Bacterii care cauzează infecţii
Mai multe tipuri de bacterii pot provoca infecții. Aceste bacterii pătrund adesea în organism prin gură, nas sau piele. Bacteriile pot viza anumite organe, țesuturi sau sisteme, provocând perturbări în funcțiile normale ale corpului. Printre bacteriile care produc frecvent infecţii, se numără:
- Streptococul - provoacă infecții precum amigdalita, faringita sau pneumonia
- Stafilococul, responsabil de abcese, infecții osoase, intoxicații alimentare și endocardită
- Escherichia coli (E.coli) este asociată frecvent cu infecții urinare şi gastrointestinale
- Streptococus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Haemophillus influenzae - responsabile de pneumonii
- Salmonella - adesea produce toxiinfecţii alimentare și gastroenterită bacteriană
- Neisseria gonorrhoeae - provoacă gonoree, boală cu transmitere sexuală
- Haemophilus influenzae - cauzează infecții ale tractului respirator, meningită, infecții în sânge și pneumonie.
Tipuri de infecţii bacteriene
Există diferite tipuri de infecţii bacteriene, dintre care unele fără gravitate, precum abcesul cutanat, iar altele severe, care pot pune viaţa în pericol, cum sunt meningita sau encefalita. Printre tipurile de infecţii bacteriene frecvente, se numără cele:
- respiratorii - afectează căile respiratorii (faringele, laringele, bronhiile, plămânii), iar printre infecţiile bacteriene cu această localizare se numără faringitele, amigdalitele, bronșitele, pneumomonia, tuberculoza
- ORL - infecţiile bacteriene afectează urechile, nasul, gâtul și sinusurile
- digestive sau gastrointestinale - gastroenterite, toxiinfecţii alimentare, infecţia cu Helicobacter Pylori
- cutanate - la nivelul pielii - furuncul, foliculită, impetigo, erizipel
- urinare - sunt localizate la nivelul sistemului urinar (vezică, rinichi, uretră, prostată)
- cu transmitere sexuală - afectează organele genitale şi/sau zona anală, iar transmiterea se face în timpul contactelor intime. Gonoreea, chlamidioza şi sifilisul sunt câteva exemple de infecţii bacteriene.
- meningita afectează membranele din jurul creierului și măduvei spinării și, fără tratament prompt, poate pune viața în pericol
- infecţiile în sânge se produc când în circuitul sanguin pătrunde o bacterie dintr-o altă zonă a corpului precum pielea sau plămânii. În acest caz apar complicaţii precum septicemia, o urgenţă medicală.
Simptomele infecţiilor bacteriene
Manifestările infecţiilor bacteriene depind de tipul lor şi de partea corpului afectată. Totuşi, majoritatea infecțiilor bacteriene au unele simptome comune, precum:
- febră
- frisoane
- durere sau disconfort în partea afectată (gât, piept, urechi etc.)
- umflarea sau înroşirea locului infecţiei
- oboseală.
În funcţie de tipul de infecţie bacteriană, apar şi alte simptome. De exemplu, infecţiile urinare sunt însoţite de usturime şi durere la urinare, în timp ce infecțiile gastrointestinale provoacă greaţă, vărsături sau dureri abdominale. În cazul infecţiilor bacteriene localizate la nivelul pielii, pot să apară colecţii de puroi.
Cum se diagnostichează şi tratează infecţiile bacteriene
Diagnosticul infecţiilor bacteriene se face pe baza analizelor de laborator, iar în funcţie de tipul de infecţie suspicionată, se recomandă prelevarea de exsudat nazal sau faringian, uroculturi sau corpculturi, secreţii genitale, hemoculturi, examen bacteriologic. Antibiograma pune în evidenţă sensibilitatea microbiană la o anumită clasă de antibiotice.
Ce trebuie să știi despre remedii antibacteriene naturale
Principalul tratament în infecţiile bacteriene sunt antibioticele.
Cele de sinteză sunt puternice, eficiente, însă vin la pachet cu o serie de efecte adverse: scad imunitatea, afectează flora intestinală și, dacă sunt administrate după ureche, abuziv, poate apărea rezistența la antibioticele respective.
Nu la fel se întâmplă cu antibioticele naturale. Cele mai puternice sunt uleiurile esențiale: concentrate, eficiente, bine asimilate de organismul uman, aceste remedii din plante au marele avantaj că bacteriile nu pot dezvolta rezistență la ele. Asta deoarece au o compoziție complexă, cu zeci de substanțe chimice diferite. În fața unui asemenea arsenal de „arme”, microorganismele nu se pot adapta, așa cum o fac în cazul antibioticelor de sinteză, alcătuite dintr-o singură substanță activă.
Tocmai din acest motiv, capsulele cu uleiuri esențiale Biomicin Forte de la Fares sunt recomandate şi persoanelor care nu răspund la antibioterapie, sau prezintă intoleranțe, alergii. Acest antibacterian natural cu spectru larg de acțiune conține uleiuri de cimbru și de cuișoare, fiind indicat în infecții bacteriene cu localizări diverse: infecții respiratorii superioare (faringo-amigdalită) și inferioare necomplicate (traheobronșită, bronșită), sinuzită, otită, infecții digestive, stomatologice; cutanate (impetigo, furunculoză, stafilococie cutanata, abces, foliculită, acnee, eczeme).
Pentru a preveni infecţiile bacteriene, menţine o igienă strictă, păstrează rănile curate, găteşte şi depozitează alimentele corespunzător, ai grijă de sănătatea ta în general și întărește-ți imunitatea. Iar dacă aceste infecții totuși apar, mergi la medic pentru analize și control de specialitate!