facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2019-09-16
Vizualizari: 5684
Comentarii: 16
Infecție virală sau bacteriană? Febra e un indicator!

Au început școlile și grădinițele, au apărut primele frunze galbene, afară începe să miroasă a toamnă și, odată cu toate acestea, debutează în forță sezonul de gripă și răceală. Chiar dacă nu e o noutate pentru nimeni, răceli au fost de când lumea și toți le experimentăm mai devreme sau mai târziu, marea problemă a omului modern este că nu știe ce să aleagă din varietatea de medicamente. Apelează la antibiotice când nu e cazul, nu duce tratamentul până la capăt, bacteriile capătă rezistență și se intră într-un cerc vicios. Când trebuie și când nu trebuie să luăm antibiotice? Medicii noștri vă răspund pe larg la această întrebare.

Sunt două tipuri de infecții: virale (date de virusuri) și bacteriene (date de bacterii). În primul caz este nevoie de remedii antivirale, iar în al doilea de antibiotice. Să iei antibiotice „preventiv” nu este doar inutil, ele neavând nicio putere în fața virusurilor, ci e și dăunător, căci îți slăbesc sistemul imunitar și se dezvoltă o rezistență la antibioticul respectiv. Mulți se sperie și iau antibiotice atunci când se simt rău, au dureri mari în gât, secrețiile nazale își schimbă culoarea. Oare asta să însemne că se confruntă cu o infecție bacteriană? Medicii spun că ceea ce diferențiază cu adevărat infecția virală de cea bacteriană este modul în care apare și evoluează febra. Ea este un indicator foarte bun în stabilirea diagnosticului. Concret, în infecțiile virale debutează brusc, este mare la început, apoi scade treptat. În infecțiile bacteriene este moderată la început și crește treptat, putând să persiste mai multe zile fără să scadă brusc. O infecție virală netratată corespunzător, care durează prea mult, poate migra spre o infecție bacteriană, cum este sinuzita, otita, bronșita, pneumonia.

Ce trebuie să știți despre febră

- Temperatura normală a corpului este de 36,5 – 37 de grade Celsius. Vorbim de febră atunci când temperatura depăşeşte 38⁰C şi este asociată cu o stare generală de rău. Nu trebuie neapărat combătută, dacă e o formă uşoară. Febra reprezintă, mai curând, simptomul unei boli, nu o boală în sine, fiind un mijloc de apărare al organismului împotriva bacteriilor şi virusurilor care l-au atacat. Ea indică faptul că sistemul imunitar lucrează și poate combate infecția respectivă.

- Infecțiile care dau febră pot fi cauzate de diverși agenți patogeni, bacterii, virusuri, ciuperci, paraziți, ce pot fi localizați în diferite organe sau sisteme. Unele boli autoimune, metabolice și afecțiuni maligne pot crește și ele temperatura corpului.

- Alte simptome care însoțesc febra ne pot indica localizarea infecției. De exemplu, durerea în gât indică o amigdalită sau o faringită, tusea arată că e o infecție în tractul respirator inferior.

Cât de eficiente sunt remediile naturale?

Indiferent de tipul infecției, fitoterapia este sigură și eficientă. Cu ajutorul plantelor medicinale se poate obține scăderea febrei și ameliorarea celorlalte simptome, prin reducerea numărului microorganismelor potențial patogene (virusuri, bacterii), stimularea imunității, calmarea iritațiilor membranelor mucoase ale tractului respirator (datorită efectului antiinflamator și emolient), fluidificarea și eliminarea secrețiilor (efect expectorant). Mai mult decât atât, remediile naturale acționează într-un mod complex, atât asupra simptomelor, cât și asupra cauzelor bolii, distrugând bacteriile sau virusurile. Spre deosebire de tratamentul clasic, remediile pe bază de plante sunt de preferat în cazul acestor afecțiuni datorită acțiunii lor blânde, fără efecte secundare (dacă sunt respectate indicațiile de administrare), precum și a eficienței. Se știe că în tratamentul virozelor, medicina clasică nu are eficiență prea mare, țintind doar simptomele, nu și cauza, pe când tratamentul fitoterapic oferă remedii naturale antivirale care combat virusurile și, în același timp, întăresc imunitatea.

Uleiurile esențiale – cele mai bune antibiotice naturale

Antibioticele naturale, pe bază de uleiuri esențiale, nu au efectele adverse cu care vin antibioticele de sinteză. Mai mult, ele sunt eficiente și în cazul pacienților care nu răspund la antibioterapie sau prezintă intoleranțe și reacții alergice. Anumite formule compuse din uleiuri esențiale în care s-a luat în considerare atât tipurile de ulei folosite, cât și raportul dintre ele (pe baza evaluărilor în care au fost folosite aromatograme) au eficiență mai crescută față de folosirea unui singur ulei sau a alegerii a două uleiuri oarecare, cu acțiuni antibacteriană. Trebuie știut că administrarea lor repetată nu generează rezistență, nu afectează flora intestinală și imunitatea. Nu sunt indicate persoanelor cu afecțiuni gastrice, copiilor mici, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

În tratamentul care țintește virusurile și bacteriile se asociază și preparate fitoterapice cu efect antifebril, antiinflamator și expectorant, cu scopul de a reduce simptomele neplăcute. Iată care sunt cele mai bune plante și efectul lor!

Acțiune etiologică Plante medicinale/Uleiuri esențiale
Bacteriostatică, bactericidă Ulei esențial de cimbru – are eficiență crescută în infecțiile respiratorii
Ulei esențial de cuișoare – are acțiune antibacteriană, e util și în viroze, parazitoze și micoze
Ulei esențial de pin – e indicat și în inhalații sau aerosoli
Ulei esențial de Ti Tree - poate fi administrat și copiilor cu vârsta de peste 3 ani
Ulei esențial de lavanda – se poate administra și copiilor cu vârsta de peste 3 ani
Antivirală Muguri de plop – li se mai spune „propolis vegetal”, au și acțiune antifebrilă și sudorifică
Frunze de măslin - indicate și pentru stimularea imunității
Lichen de piatră – au o foarte bună acțiune antivială și imunostimulatoare
Acțiune simptomatică Plante medicinale și uleiuri esențiale
Antifebrilă (sudorifică) Muguri de plop
Scoarța de salcie albă – conține precursori ai acidului salicilic, cu acțiune antiinflamatoare și de reducere a temperaturii corpului
Trifoiște de baltă – e indicată și sugarilor
Imunostimulentă Lichen de piatră – eficient datorită polizaharidelor din compoziție
Frunze de măslin – stimulează producția de fagocite
Echinacea - are și efect antiviral
Expectorantă Ghimbir - are acțiune antifebrilă și favorizează fluidificarea și eliminarea secrețiilor bronșice
Ciuboțica cucului - calmează iritațiile și reduce disconfortul respirator
Chimen - are și efect mucolitic și poate fi administrat și sugarilor
Antitusivă Scaiul vântului - calmează tusea, mucoasa uscată, este expectorant
Uleiuri esențiale de anason și de fenicul – diminuează tusea, au efect antimicrobian, antispastic și expectorant
Antiinflamatoare Lichen de piatră - foarte bun antiviral
Turmeric - are și acțiune antimicrobiană
Mușetel - are și un ușor efect antitermic și imunomodulator
Isop - este un bun expectorant, emolient, antiviral și antibacterian

Soluții sigure în sarcină și alăptare

În perioada sarcinii și a alăptării se vor alege doar remedii naturale blânde, pe bază de pulberi de plante medicinale cum sunt echinacea, frunzele de măslin, lichenul de piatră, ghimbirul. Se administrează o capsulă din astfel de pulberi de trei ori pe zi, pe o durată de 1-2 săptămâni. E bine să se asocieze cu vitamine naturale și ceaiuri corespunzătoare.

La copii, tratamentul se adaptează vârstei

În caz de infecții, copiilor li se vor administra remedii naturale în funcție de vârstă.

- Pentru sugari, sunt sigure siropurile din plante medicinale pe bază de lichen de piatră, frunze de măslin, trifoiște de baltă turmeric sau ceaiuri din chimen, mușețel și fenicul.

- După vârsta de un an se pot administra și siropuri care au în compoziție miere și propolis, alături de plante cu acțiune antibacteriană sau antivirală indicate la această vârstă (echinacea, cimbrișor, șovârv, ghimbir, lichen de piatră, cuișoare).

- Copiilor cu vârsta de peste 3 ani, în infecțiile bacteriene li se pot administra uleiuri esențiale blânde (de pin, de ti-tree), câte 1-2 picături la o linguriță de sirop, de trei ori pe zi. În paralel, e bine să bea ceaiuri cu acțiune antifebrilă sau antitusivă, după caz. În cazul virozelor, se pot asocia și tincturi din plantele respective, câte 10-20 de picături la o ceașcă de ceai, de trei ori pe zi. Picăturile se adaugă în ceaiul cald și se lasă 10-15 minute pentru a se evapora alcoolul.

- De la vârsta de 5-6 ani se pot administra și remedii naturale mai concentrate, sub formă de capsule, și remedii naturale cu acțiune simptomatică, sub formă de siropuri sau ceaiuri. Durata de administrare este de 1-2 săptămâni.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
Comentarii

Bună ziua,
In urma unui test, am fost depistata cu HPV pozitiv(purtătoare sănătoasa); ce tratament as putea urma, pentru a scăpa de virus? medicul nu mi-a recomandat nimic

Dani
28 Septembrie 2023

Pt un băiețel 4 ani.Nas înfundat,roșu în gât ,tusa cu expectorație? Doamna doc ne a prescris Sumetrolim dar as dori la fiecare răceală să îi dau doar naturist ,nu tot antibiotic.Cum ne dam seama că e răceală bactericida și nu provocata de virus?Sau majoritatea răcelilor la copii e de natura bactericida?

Raspuns Fares: Buna ziua! Va recomandam pentru viroze ceaiul Hapciu solubil, 1 cana pe zi, siropul Biosept, cate 1 lingurita de 3 ori pe zi iar daca sunt simptome mai intense se poate asocia si solutia Biosept forte, cate 2-3 picaturi la o lingurita de sirop de 3 ori pe zi. In infectiile bacteriene va recomandam in loc de solutia Bosept forte, sa se administreze solutia Biomicin, cate 2-3 picaturi la o lingurita de sirop de 3 ori pe zi, 7-14 zile. Pentru diferentierea infectiilor respiratorii va recomandam articolul https://fares.ro/infectie-virala-sau-bacteriana-febra-e-un-indicator/.Multa sanatate!
Adriana
12 Martie 2022

Bună ziua. În urma analizelor făcute am candida glabrata sensibilă la: amfotericina, fluconazol,flucitozina,nistatina,ketoconazol, miconazol sieconazol. Vă rog mult, ce tratament naturist îmi recomandați? Vă mulțumesc mult.

Raspuns Fares: Va recomandam capsulele Candisept cate 1 capsula de 2 ori pe zi.
Olimpia
11 Martie 2022

Buna ziua!Pentru o fetita de 5 ani cu nas infundat si secretii verzui fara febra ce imi recomandati ?Multumesc!

Raspuns Fares: Va recomandam siropul Biosept cu miere si propolis cate 1 lingurita de 3 ori pe zi si solutia Biomicin cate 2 picaturi la o lingurita de sirop de 3 ori pe zi, 10-15 zile. Pentru efecte mai intense se pot asocia si capsulele Biosept cate 1 capsula de 2 ori pe zi.
Lili
7 Ianuarie 2022

Bună ziua.Am fata de 17 ani a fost operată de amigdale la vârsta de 4 ani in fiecare an de 3 sau 4 ori face infectie in gât si se umflă gâtul.Ce tratament as putea să ii dau ?...nu sumt adepta antibioticelor

Raspuns Fares: Va recomandam capsulele Biomicin forte cate 1 capsula de 3-4 ori pe zi si capsulele Hapciu, cate 1-2 capsule de 3 ori pe zi. Pentru efectul local se pot administra si comprimatele Plantusin de gat, cate 1-2 comprimate de supt, de 3-4 ori pe zi. Se pot asocia pentru efecte mai intense si capsulele Biosept cate 1-2 capsule, de 3 ori pe zi.
SIMION LOREDANA
25 Noiembrie 2021

Bună ziua, ce îmi puteți recomanda pt flora,bacteria E-coli și klebsiela apărută la microbiom la un copil de 3 ani care este alergic la lapte și gluten?
Mulțumesc.

Raspuns Fares: Se poate administra solutia Biomicin, cate 1 picatura la o lingurita de sirop Biosept de 3 ori pe zi, 10 zile apoi se poate face o cura de 7 zile cu capsulele Probio Vital, 1 capsulă pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Conţinutul capsulei se amestecă într-o lingură de iaurt.
Istrate
28 Ianuarie 2021

Buna ziua,

Pentru infectia cu Campylobacter la un copil de 4 ani ce recomandati?de asemenea pt echilibrarea florei intestinale pt o perioada mai mare,ce este indicat?multumesc!

Raspuns Fares: Pentru echilibrarea florei intestinale se pot administra capsulele Probio Vital, 1 capsulă pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, 10 zile. Conţinutul capsulei se amestecă într-o lingură de iaurt. Dupa o pauza de 3-4 saptamani cura se poate relua.
Ana Croitoru
20 Ianuarie 2021

Va rog mult daca puteti sa.mi transmiteti o schema de tratament pentru klebsuella uesita la analize in sputa. Va multumesc.

Raspuns Fares: Buna ziua! Va recomandam Biomicin Forte, 1 capsula de 4X/zi la 1 ora dupa masa primele 3 zile apoi 1 cps de 3X/zi la 1 ora dupa masa inca 12 zile si Plantusin Forte sirop, 3-4 linguri/zi tot 2 saptamani; asociat Imunitate cu 7 ciuperci, 1 capsula de 3 ori/zi timp de minim 3 saptamani. Cura cu Biomicin si Plantusin Forte sirop se poate repeta dupa pauza de 10 zile. Va dorim multa sanatate!
Carmen P.
15 August 2020
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri