Iarba tâlharului, o plantă cu iz de poveste, de demult prezentă în tradiţia populară românească, prin efectele sale benefice fiind un ajutor oamenilor de la sate şi călugărilor; la noi în ţară a fost şi studiată, demonstrându-se faptul că planta susţine eficient procesul de epitelizare, contribuind astfel la cicatrizarea rănilor de la nivelul pielii și al mucoaselor.
Apare menţionată în tratate ştiinţifice încă din 1770. În trecut a fost cunoscută şi sub denumirea de Herba Chondrillae. Este prezentată în câteva publicaţii cu profil farmacologic de la începutul secolului XX.
Bibliografia pomeneşte utilizarea sa pentru sănătate în România din vechime, menţionând de asemenea faptul că planta este comestibilă, frunzele fiind consumate sub formă de salate în toate zonele unde planta este cunoscută. În unele zone ale ţării (Bucovina) există multe povestiri despre iarba tâlharului şi puterile sale tămăduitoare. La noi în ţară a fost utilizată chiar în studii ştiinţifice la facultatea de Biologie a Universităţii Babeş-Bolyai, în 1986, unde s-a arătat efectul său epitelizant (cicatrizant).
Dr. Constantin Pârvu menţionează utilizarea plantei în medicina populară, sub denumirea de susai pădureţ, pentru tratarea gastritei, ulcerului, cicatrizarea rănilor cutanate şi musculare.
- Crăciun, în Farmacia naturii (1997) pomeneşte utilizarea sa în medicina populară pentru răni şi tăieturi (sub denumirea de crestăţea). Valer Butură aminteşte aceleaşi utilizări populare pe lângă care adaugă aplicarea frunzelor proaspete sau uscate pe arsuri, pentru a grăbi vindecarea (Butură V., 1979).
Planta este recomandată în tradiţia populară ca specie emolientă, alcalinizantă şi regeneratoare (Constantin, 2016)
Iarba tâlharului conţine sescviterpene şi compuşi fenolici. A mai fost revelată în compoziţia sa prezenţa apigenin şi luteolin 7-O-glicozidele şi quercetin 3-O-glucozida. În trecut se considera că planta conţine alcaloizi midriatici fapt pomenit în lucrările ştiinţifice din Statele Unite la începutul secolului XX.
Iarba tâlharului intră în compoziția cremei Farederm – produs cu acțiune reepitelizantă, cicatrizantă, antiinflamatoare și antiseptică, recomandată în arsuri, julituri, tăieturi, dermatite .