facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-01-06
Vizualizari: 703
Comentarii: 0
Iarba mare – remediu tradițional pentru afecțiunile respiratorii

Iarba mare este o plantă care crește la noi în zonele de deal și munte. Este utilizată în medicina populară românească în special pentru afecțiuni ale aparatului respirator.

Un studiu farmacobotanic al speciei Inula helenium L. în vederea valorificării în fitoterapie realizat la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca, în anul 2011, meționează acțiunea expectorantă, antitusivă, antibacteriană, antifungică, antioxidantă a rădăcinii de iarbă mare, care se datorează lactonelor sescviterpenice din compoziția sa (1).

Activitatea antibacteriană și antifungică a fost evidențiată pe bacterii Gram-pozitive și  Gram-negative (Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus) și pe tulpini de Candida și Aspergillus niger (2).

Efectul expectorant este atribuit alantolactonei şi saponinelor, care favorizează fluidificarea secreţiilor bronșice şi eliminarea lor.

Un studiu recent, din anul 2019 a demonstrat că Iarba mare și Grindelia, care au fost utilizate în mod tradițional în Europa ca plante medicinale, sunt o sursă valoroasă de compuși activi cu activitate antiinflamatorie (3). Rezultatele obținute justifică utilizarea tradițională a rădăcinii de iarbă mare și părții aeriene de grindelia pentru tratamentul bolilor inflamatorii și infecțioase de căi respiratorii (tuse, rinită, faringo-traheită, răceală, gripă, bronșită, astm bronșic, tuberculoză pulmonară).

Regăsiţi aceste plante medicinală în siropul Plantusin Forte, recomandat în tusea productivă, dar și în cea seacă sau spastică.

 

Bibliografie

  1. M.A. Nan. Teză de doctorat. Studiu farmacobotanic al speciei Inula helenium L. (Asteraceae) în vederea valorificării în fitoterapie. UMF Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca (2011).
  2. Deriu A, Zanetti S, Sechi LA, Marongiu B, Piras A, Porcedda S, Tuveri E. Antimicrobial activity of Inula helenium L. essential oil against Gram-positive and Gram-negative bacteria and Candida spp. Letters to the Editor / International Journal of Antimicrobial Agents 2008;31: 581–92.
  3. Gierlikowska B, Gierlikowski W, Bekier K, Skalicka-Woźniak K, Czerwińska ME, Kiss AK. Inula helenium and Grindelia squarrosa as a source of compounds with anti-inflammatory activity in human neutrophils and cultured human respiratory epithelium. J Ethnopharmacol. 2020 Mar 1;249:112311. doi: 10.1016/j.jep.2019.112311. Epub 2019 Oct 20. PMID: 31644941.
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri