Este un dispozitiv medical indicat în caz de hemoroizi şi fisuri anale. Eficienţa produsului a fost demonstrată la 94% din persoanele monitorizate cu boală hemoroidală gradul I şi II, după 12 zile de tratament, fiind bine tolerat la 98% dintre pacienţi. Supozitoarele se pot asocia cu ceaiul Hemorlax disponibil la pungă/plic pentru obţinerea unui efect mai puternic.
Carotenoidele din gălbenele şi produşii lor de degradare sunt consideraţi principii active cu efect cicatrizant datorită similarităţii chimice cu vitamina A, care stimulează procesul de granulaţie şi formează noi ţesuturi în timpul proceselor de vindecare a cicatricilor şi rănilor.
Mugurii de plop aplicaţi local au proprietăţi antiinflamatore şi anestezice locale şi sunt utilizaţi în tratamentul cicatricilor, leziunilor. Efectele antiinflamatoare sunt datorate derivaţilor salicilaţi din compoziţie, care au acţiune comparabilă cu antiinflamatoarele nesteroidiene şi avantajul că nu prezintă reacţiile adverse ale acestora. Derivaţii salicilaţi acţionează prin inhibarea căii de metabolizare a acidului arahidonic şi scad astfel sinteza de mediatori ai inflamaţiei.
S-a comparat eficienţa unei creme cu extract de Hamamelis cu cea a unor creme cu subgalat de bismut (antiseptic local) sau anestezice locale la 90 pacienţi cu simptome hemoroidale acute. După 21 zile, toate tratamentele au avut eficienţă egală în ceea ce priveşte ameliorarea pruritului, sângerării, senzației de arsură și durerii, fiind foarte eficiente.
Propolisul este larg utilizat pentru efectul cicatrizant, deoarece reduce timpul de cicatrizare şi accelerează procesul de reparare a ţesuturilor. Acest efect a fost observat după aplicarea unei tincturi de propolis pe rănile purulente, timp de 12-14 zile, unde s-a produs un proces de vindecare rapid. Histologic, tratamentul cu propolis induce o vindecare mai rapidă prin reducerea răspunsului inflamator şi creşterea numărului fibrelor de colagen.
Studiile au arătat că escina din seminţele de castan are eficienţă de peste 80% la persoanele cu simptome hemoroidale (durere, mâncărime, arsură, inflamaţie) în mai puţin de o săptămână de tratament, faţă de eficienţa din grupul placebo, de 32%.
Uleiul esenţial de coada şoricelului conţine chamazulene, cunoscute pentru activitatea antiinflamatoare şi anti-pruriginoasă, fiind folosit topic sub diferite forme la tratarea inflamaţiilor şi mâncărimilor cu diverse localizări.
Eugenolul din uleiul esenţial de cuişoare a demonstrat o acţiune puternică antiinflamatoare, de inhibare a COX-2, în timp ce metileugenolul a prezentat activitate inhibitorie asupra 15-LOX. Pe lângă acţiunea antiinflamatoare, uleiul esenţial este folosit în aplicaţii locale pentru reducerea durerii, stimularea cicatrizării şi datorită proprietăţilor antiseptice.