Preparat solubil, uşor de administrat, cu efect rapid încă din prima zi de administrare în caz de răceală şi gripă (febră, dureri în gât, nas înfundat, tuse). Eficienţă dovedită în amelioarea până la dispariția semnelor și simptomelor specifice infecțiilor de tract respirator superior la 94,28% din pacienții incluși în lot.
Salicina – principiul activ din scoarţa de salcie – are efect antipiretic echivalent cu aspirina şi nu are reacţii adverse ca aceasta, fiind astfel eficientă în răceală şi gripă. Salicina acţionează asemănător aspirinei prin scăderea mediatorilor pro-inflamatori şi pirogeni, dar nu afectează mucoasa gastrică.
Studiile au arătat că administrarea extractului de soc la 60 pacienţi cu sindrom gripal a condus la ameliorarea simptomelor în 4 zile de tratament, fiind o alternativă naturală, eficientă şi sigură pentru tratamentul răcelii şi gripei.
Trifoiştea de baltă conţine polizaharide şi substanţe amare reprezentate de secoiridoide care au acţiune antipiretică (de reducere a febrei) şi antiinflamatoare, putându-se utiliza pentru scăderea febrei, durerilor de cap şi inflamaţiilor de la nivel respirator.
Studiile au arătat că extractul de busuioc are efect antimicrobian, datorită lizei şi eradicării bacteriei, dar şi efect antiinflamator prin componentele volatile şi derivaţii flavonici, care acţionează similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene.
Isopul are mecanism de acţiune antiinflamatoare asemănătoare cu dexametazona (antiinflamator steroidian), şi anume: împiedică infiltrarea eozinofilelor (care produc inflamaţia provocată de alergii) în plămâni şi reduc nivelul de imunoglobuline IgE, reglând şi imunitatea. Astfel, isopul este util în reducerea inflamaţiei pulmonare, uşurarea respiraţiei şi reglarea imunităţii.
Eucaliptolul din uleiul esenţial de eucalipt decongestionează căile respiratorii superioare uşurând respiraţia, efectul este datorat stimulării receptorilor care sunt activaţi de fluxul de aer inspirat, de asemenea reduce tensiunea superficială la nivelul mucoasei bronşice, acţionând ca un surfactant.
Uleiul esenţial de lămâie are efect benefic pentru distrugerea patogenilor responsabili de infecţiile respiratorii (Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogene, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus), dar şi pentru reducerea inflamaţiilor de la nivel respirator asemănător antiinflamatoarelor nesteroidiene.
Mentolul, din uleiul esenţial de mentă are acţiune decongestionantă nazală datorită stimulării receptorilor termici, ceea ce produce apariţia unei senzaţii reci şi creşterea fluxului de aer nazal. În plus reducce inflamaţiile, durerea şi are rol expectorant.