Planta Guarana (Paullinia cupana Kunth) este o viță perenă lemnoasă, veșnic verde, de până la 10 m lungime, care vegetează prin junglă, originară din pădurile tropicale amazoniene și cultivată în principal între Manaues și Manau în Brazilia.
Părțile medicinale ale plantei sunt semințele decojite, uscate, prăjite și pulverizate, formate de obicei într-o pastă groasă cu apă [Gruenwald et al. 2007; Smith & Atroch 2010].
Semințele de Guarana au jucat un rol important în cultura sud-americană și în societatea indiană Amazoniană. Este adesea luată în perioadele de post pentru a suprima pofta de mâncare. Se crede că în anumite regiuni, extractul servește ca afrodisiac și ca protecție împotriva malariei și a dizenteriei. În secolul al 19-lea, guarana a devenit populară ca băutură stimulentă în Franța [Paris & Moyse 1967] și în 1889 a fost introdusă ca medicament oficial în Farmacopeea Statelor Unite, unde a rămas până în 1910.
Guarana este ocazional combinată cu glucomanan în tablete naturale de slăbit [Review of Natural Products 2005].1
Guarana a fost asociată astfel cu pierderea în greutate de multă vreme prezentând mai multe acțiuni de protecție împotriva hipertensiunii arteriale, obezității și sindromului metabolic, capacitatea de a reduce aportul alimentar și de a modula genele legate de adipogeneză. În plus, s-a demonstrat deja că un amestec de extract de guarana și ceai verde care conține o doză fixă de cofeină (200 mg) și doze variabile de epigalocatechin-3-galat (EGCG) a crescut cheltuiala energetică a organismului, la adulții sănătoși.
Metabolismul energetic al organismului este determinat de consumul de energie și aportul alimentar, care trebuie echilibrate pentru menținerea greutății corporale. Mușchiul scheletic este un organ țintă în contextul bioenergeticii celulare datorită rolului său important în homeostazia glucozei și sensibilitatea la insulină. Astfel, este obișnuit ca persoanele obeze, care prezintă în mod normal o creștere a masei adipoase corporale și o scădere a masei fără grăsimi, să aibă o scădere a cheltuielilor de energie.2
Un studiu având ca scop evaluarea efectelor guaranei asupra biogenezei mitocondriale la șoarecii hrăniți cu dietă bogată în grăsimi, a găsit că grupul de șoareci tratați cu guarana care au fost supuși unei diete bogate în grăsimi a prezentat o greutate corporală mai mică, depozite de țesut adipos subcutanat, retroperitoneal, visceral și epididimal și niveluri glicemice și trigliceride reduse, fără nicio modificare a aportului alimentar și a nivelurilor de colesterol. În plus, acest grup a prezentat o creștere a VO2 și a cheltuielilor de energie bazală, și o creștere a conținutului de mtDNA (acid dezoxiribonucleic mitocondrial) în mușchi în comparație cu grupul hrănit doar cu dieta bogată în grăsimi, fără guarana. Astfel, datele acestui studiu au arătat că guarana duce la o creștere a metabolismului energetic și stimulează biogeneza mitocondrială, contribuind la controlul creșterii în greutate, chiar și atunci când este asociată cu o dietă bogată în grăsimi.2
Extractul de guarana standardizat în min. 12% cafeină intră în compoziția ceaiului Silueta perfectă II, controlul greutății.
Bibligrafie
1Assessment report on Paullinia cupana Kunth ex H.B.K. var. sorbilis (Mart.) Ducke, semen EMA/HMPC/897384/2011
2Lima NDS, Teixeira L, Gambero A, Ribeiro ML. Guarana (Paullinia cupana) Stimulates Mitochondrial Biogenesis in Mice Fed High-Fat Diet. Nutrients. 2018;10(2):165. Published 2018 Jan 31. doi:10.3390/nu10020165