Grindelia constituie un gen de plante originare din vestul Americii de Nord și Mexic, plante care secretă o rășină lipicioasă. Grindelia robusta, o plantă din California, a atras devreme atenția Părinților Iezuiți în misiunile lor de-a lungul coastei, fiind folosită de către băștinași înainte de cucerirea zonei de către europeni. În California, specia Grindelia este apreciată ca remediu încă din secolul al XVIII-lea. Dr. C. A. Canfield, din Monterey, California, în jurul anului 1863, a atras atenția asupra grindeliei ca remediu în otrăvirea cu Rhus toxicodendron, utilizarea sa nativă în acea direcție fiind cunoscută de el. Mai apoi, James G. Steele, din San Francisco, 1875, a contribuit cu o lucrare la Asociația Farmaceutică Americană, lăudând utilizarea plantei în această direcție. După aceea, medicamentul s-a strecurat rapid în practica profesiei de medicină.
Grindelia a devenit mult folosită în California ca antiastmatic, antispasmodic și pentru catarul bronșic apoi adusă în Europa, în Anglia și împotriva tusei, febrei fânului și împotriva dermatitelor cauzate de Rhus toxicodendron (conform farmacopeei britanice de la acea vreme).
În homeopatie Grindelia este utilizată în afecțiunile astmatice, bronșite cronice și emfizem pulmonar.
Este interesant că medicamentele care reduc sensibilitatea mucoaselor la anumite influențe (alergeni), și cărora le aparține Grindelia, apar în mod repetat în medicina populară ca remedii pentru astm.
Încă de la începutul secolului trecut se cunoștea deja în Europa că Grindelia conține ca substanță activă o rășină expectorantă (Libby, Ph. J. a. Tr. 1888, p. 743.), conform informațiilor mai vechi și un alcaloid grindelină și saponină, conform investigațiilor mai recente, totuși, ulei esențial, acid formic, acid acetic, acid butiric, l-glucoză, tanin, proteine și produsele lor de scindare etc., dar fără glicozide și alcaloizi și fără ulei gras.
Grindelia robusta se regăsește în siropul Plantusin forte, cu efect expectorant, fluidifiant, antitusiv, antiseptic și emolient pe mucoasele iritate, recomandat în tusea cu expectorație, spastică și iritativă.
Publicat la:
2022-10-10
Vizualizari:
714
Comentarii:
0
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply