Grindelia robusta este o plantă perenă, originară din California. A fost adusă la cunoştinţa farmaciştilor şi a profesioniștilor din lumea medicală de către domnul Jas. G. Steele, din San Francisco, Cal., printr-o lucrare prezentată Asociației Farmaceutice Americane, în 1875. Rademaker, în 1876, a fost probabil primul care a făcut o analiză biochimică a Grindeliei robusta. În 1888, Linwood Libby a izolat din această plantă o oleorășină și o rășină, iar o analiză completă a G. robusta a fost făcută de W. H. Clark, în 1888, găsind faptul că planta conținea tanin și ulei volatil, dar și o substanță cristalizabilă asemănătoare saponinei. A fost indicată și prezența unor cantități mici de alcaloid (Amer. Jour. Pharm., 1892). Conform King's American Dispensatory (H. W. Felter și J. U. Lloyd, 1898) Grindelia robusta s-a dovedit deosebit de eficientă în astmul bronșic, oferind o ameliorare promptă și fiind utilă în cure în cazurile rebele la medicamente. De asemenea, s-a găsit eficientă în afecțiunile bronșice și în tuse.
Raportul de evaluare privind Grindelia robusta Nutt., realizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA/HMPC/748218/2011), în urma analizei datelor privind indicațiile tradiționale și actuale, a propus ca indicație pentru monografia comunitară: „Produs medicinal tradițional din plante pentru ameliorarea tusei asociate cu răceala”.
Raportul a luat în analiză studii care au arătat că extracte etanolice și fracțiunile rășinoase [Blaschek și colab. 2006; Pinkas și colab. 1978], precum și o fracțiune polifenolică și acizii fenolici din Grindelia au inhibat creșterea mai multor tulpini bacteriene.
Extractele de Grindelia cu polaritate variată au fost testate într-un test de elastază neutrofilă, acestea arătând un efect inhibitor remarcabil, indicând astfel potențialul antiinflamator. Activitatea antiinflamatoare a unui extract fluid Grindelia și a unei fracțiuni polifenolice a fost demonstrată în experimente similare [ESCOP 2009].
Într-un studiu vechi al lui Boyd și colab. realizat în 1946 [ESCOP 2009] pe pisici, iepuri și cobai, Grindelia a arătat activitate expectorantă.
Efectele pozitive ale plantei asupra ameliorării simptomelor răcelii au fost recunoscute empiric. Această utilizare a fost considerată plauzibilă pe baza utilizării tradiționale a plantei și a datelor farmacologice existente in vitro și in vivo.
Grindelia se regăsește în siropul Plantusin Forte, într-o rețetă complexă de plante și uleiuri esențiale, cu efect expectorant, fluidifiant, antitusiv, antiseptic și emolient pe mucoasele iritate, recomandat în tusea cu expectorație, spastică și iritativă.