Greșeli în administrarea antibioticelor la copii – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Greșeli în administrarea antibioticelor la copii

Articole

Până îşi dezvoltă sistemul imunitar, copilul este vulnerabil la toate virusurile şi bacteriile care circulă pe la şcoală sau grădiniţă şi se îmbolnăveşte mult mai des decât un adult. Majoritatea infecţiilor pe care le face sunt din sfera ORL. De natură virală la început, ele pot degenera în forme bacteriene. Speriaţi, părinţii dau fuga la medic şi cer reţete cu antibiotice. Este prima greșeală dintr-un lung șir de greșeli.

5 greșeli în administrarea antibioticelor la copii

  1. Prima greșeală este chiar apelarea la un tratament cu antibiotice fără efectuarea unor analize care să ateste că în organism este într-adevăr o infecție bacteriană. Mulți părinți, speriați de gravitatea simptomelor, presupun că doar un antibiotic îl va însănătoși pe copilul lor. Adevărul e că aceste pastile nu au niciun efect în cazul afecțiunilor produse de virusuri, cum sunt toate răcelile de sezon. Este o mare eroare utilizarea lor în scop profilactic, în viroze respiratorii comune. O altă idee preconcepută e aceea că febra este semnul unei infecții bacteriene în organism. În realitate, ea poate apărea și la o simplă răceală. Prin urmare, nu insistați să primiți antibiotic dacă medicul vă spune că nu e necesar!
  2. O altă greșeală este folosirea după ureche a unor pastile mai vechi, care au dat rezultat în cazul altor probleme de sănătate. Fiecare germen este sensibil la anumite substanțe, într-un anumit dozaj (recomandat de medic). Luarea unui antibiotic greșit nu doar că întârzie vindecarea, dar poate produce serioase efecte adverse.
  3. Nerespectarea orelor de tratament este și ea periculoasă. Antibioticele se iau la ore fixe pentru a se menține un flux constant de substanțe antibiotice în corp și a nu lăsa bacteriile dăunătoare să se „regrupeze”.
  4. Întreruperea tratamentului când copilul dă semne că și-a revenit, în ideea de „a nu mai îndopa copilul cu pastile, dacă nu mai e nevoie”. Chiar dacă simptomele au dispărut, bacteriile sunt încă prezente în corp și, dacă nu duceți tratamentul până la capăt, pe lângă pericolul de recidivă, va apărea și rezistența la antibioticele luate până acum. Tratamentul trebuie întrerupt doar în cazul apariției reacțiilor adverse, precum manifestări alergice sau toxice, insuficiență renală, stomatită etc.
  5. Administrarea antibioticelor cu lapte. Trebuie să știți că alimentația poate influența efectul pastilelor. Combinate cu lactate, efectul unora dintre ele scade. Atenție și la combinarea lor cu alte pastile! Anunțați medicul dacă cel mic urmează și alt tratament și citiți cu atenție prospectul fiecărui tip de antibiotic.

Reguli de urmat în administrarea antibioticelor

Trebuie să știți că antibioticul nu reprezintă o soluție-minune la bolile de care suferim. Dimpotrivă, ele pot veni cu serioase efecte adverse, dacă sunt administrate abuziv, după ureche. Scăderea imunității, afectarea florei intestinale, tulburări digestive, erupții cutanate și riscul generării de rezistență sunt doar câteva dintre aceste efecte adverse.

Există varianta antibioticelor naturale, cum ar fi Biomicin Forte capsule moi, pe bază de uleiuri esențiale, care se pot administra în siguranță copiilor de peste 10 ani. Pe lângă faptul că nu produc efecte adverse, nu scad imunitatea, nu afectează stomacul, acestea sunt extrem de eficiente împotriva infecției. Dacă medicamentele de sinteză conțin o singură substanță activă, la care bacteriile pot dezvolta rezistență, uleiurile esențiale au în mod natural zeci de substanțe chimice diferite, împotriva cărora bacteriile nu pot face față.

Antibioticul natural se poate lua și în paralel cu cel de sinteză, căruia îi va spori efectul și va elimina riscul de rezistență a bacteriilor la substanța lui activă. În plus, crește imunitatea.

Alegerea tipului de medicament și doza lui depind de tipul afecțiunii, de vârsta și de greutatea copilului.

Comentarii

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.