Plante Medicinale
 
 

Grapefruit

G

Citrus x paradisi Macfad

Grapefruit-ul, Citrus x paradisi, din familia Rutaceae, este cunoscut astăzi ca un hibrid apomictic stabilizat între pomelo şi portocalul dulce. Misterul intrigant al istoricului originii acestei citrice a apărut din cauza discordanţei între informaţiile privind istoricul său, provenite din înregistrările oficiale, şi informaţiile din surse populare. În secolul XVII, Orientul Îndepărtat, Indiile de Est sau India, însemnau diferite locaţii pentru diferiţi comercianţi, însă, pentru marinarii englezi însemnau unul şi acelaşi lucru, adică insula Jawa, de unde se consideră că este indigen Citrus grandis, unul din genitorii Citrus x paradisi.

Prima însemnare cunoscută a utilizării fructului de grapefruit a fost în Jamaica, unde era cunoscut drept Barbados grapefruit, această denumire furnizând un indiciu important asupra originii sale. În prezent, este cultivat în mare parte în zonele tropicale, unii din marii cultivatori şi exportatori de grapefruit fiind SUA, Mexic şi Cuba, iar unii din marii importatori fiind Japonia, Rusia şi ţările europene.

Pe lângă cunoscuta sa utilizare ca fruct proaspăt, suc în compoziţia diferitelor băuturi răcoritoare, siropuri, fermentat sub formă de vin, ca aperitiv înainte de mese, a luat amploare şi utilizarea cojii fructului, ca importantă sursă de pectine pentru conservarea altor fructe. Uleiul extras din coajă este folosit frecvent ca aromă în băuturi soft, după eliminarea a de 50% din monoterpene. Naringina, extrasă din interiorul coajei (albedo), este folosită ca aromatizant amar  în „băuturile tonice”, ciocolata amară, şi îngheţată. Uleiul esenţial mai este folosit ca ingredient în cosmetice, parfumuri, săpunuri şi detergenţi.

În ceea ce priveşte domeniul de aplicare medical, studiile farmacologice au evidenţiat pentru anumite componente ale uleiului de grapefruit o activitate antiinflamatoare, anti-HIV, antiaterogenică, antibacteriană, anxiolitică şi antioxidantă, iar sucul a arătat activitate hepatoprotectoare, în timp ce diferite extracte au efect antihipertensiv şi antidiabetic. De asemenea, o esenţă preparată din flori este utilă pentru combaterea insomniei, ca stomahic şi tonic cardiac. Pulpa fructului este considerată a fi un ajutor eficient în tratamentul problemelor urinare, iar extractul din frunze a arătat o activitate antibiotică.

În produsele Fares regăsim uleiul esenţial de grapefruit în complexul natural Curăţarea organismului, în ceaiul Antioxidant la plic din gama Stare de bine, şi în Ceaiul de la bunica pentru digestie.

Comentarii

Asocieri recomandate
Articole recomandate
Grapefruit

Afecțiunile coloanei, frecvente la copii. Iată câteva reguli de bună purtare a ghiozdanului

A început școala, copiii și-au dat ghiozdanul jos din cui. Îl burdușesc zilnic cu manuale și caiete și îl iau la spinare. Nu e ușor deloc. De multe ori vedem că e mai mare ghiozdanul decât copilul. Deși medicii recomandă ca greutatea cărată să fie de maximul 10% din greutatea corporală a purtătorului, prea puțini elevi pot respec

citește mai departe

 
Grapefruit

DIGESTIE UŞOARĂ – capsule FARES

Plantele medicinale au, prin complexitatea compoziţiei lor, numeroase valenţe terapeutice. Sunt foarte eficiente atât în tratarea multor boli cât şi în prevenirea îmbolnăvirii. Capsulele DIGESTIE UŞOARĂ de la FARES sunt recomandate atât persoanelor sănătoase care au nevoie de un supliment de enzime vegetale în cazul unor excese

citește mai departe

 
Grapefruit

Cum și la ce să folosești cele mai bune antibiotice naturale

Nu mai este niciun dubiu că antibioticele naturale sunt au revenit în forță și sunt tot mai apreciate în medicina modernă. Sunt recomandate în infecții uzuale, care nu țin de viață și de moarte, cum ar fi infecțiile respiratorii, urinare, digestive sau ale pielii. În aceste cazuri, dau rezultate mult mai bune decât antibioticele de

citește mai departe

 
Ramai conectat

Adresa de e-mail nu este validă

Adresa de e-mail este deja inregistrată

Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

Cererea a fost inregistrată cu succes!