Fructele longevității
Denumit şi fructul longevităţii, goji este o comoară a Tibetului, zona cunoscută mai mult datorită lui Dalai Lama, dar şi a culmilor înalte din Himalaya, unde se cultiva de peste 2500 ani şi unde nu mai este neobişnuit ca un om sa trăiască peste 100 de ani. Localnicii de acolo le consumau uscate sau sub formă de suc/ceai şi nu întâmplător numărul persoanelor cu vârsta peste 100 de ani este de 16 ori mai mare decât în orice altă zonă a lumii.
Conţinutul bogat de vitamine, minerale, polizaharide, aminoacizi, carotenoide – zeaxantină palmitat, b-caroten - şi alte elemente, face din acest fruct o adevarată comoară pentru sănătate. Fructele goji au un conţinut dintre cele mai mari de antioxidanţi din lume (spre exemplu, ele conţin de 2-4 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele).
Fructele de goji sunt foarte cunoscute pentru implicaţiile lor în procesul vederii. Conţin doi antioxidanţi cheie pentru o vedere sănătoasă -zeaxantina şi luteina. Concentraţia semnificativă a celor doi antioxidanti protejează ochii de cele mai comune cauze ale deteriorării vederii asociate cu procesul de îmbătrânire, printre care degenerarea maculară, cataracta şi retinopatia diabetică.
Cercetările științifice au demonstrat că aportul de fructe goji facilitează funcționarea retinală și maculară, creşte efectele protectoare exercitate de celulele ganglionale asupra retinei și diminuează lezarea ischemică retiniană. Astfel, scad riscul de cataractă, împiedică pierderea ireversibilă a vederii centrale la persoanele în vârstă.
Extractul uscat de fructe de goji standardizat în vitamina A se regăseşte în produsul Vitamina A naturală cps. O capsulă conţine 781 µg Vitamina A, asigurând 97,6% din valoarea nutriţională de referinţă. Aceste capsule contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor şi la buna funcţionare a sistemului imunitar.
Chien K-J, Horng C-T, Huang Y-S, Hsieh Y-H, Wang C-J, Yang J-S, et al. Effects of Lycium barbarum (goji berry) on dry eye disease in rats. Mol Med Rep. 2018 Jan; 17(1): 809–818.