facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-06-15
Vizualizari: 809
Comentarii: 0
Ginseng – o super plantă pentru Imunitate

Ginseng

Este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale orientale, a fost utilizat pe scară largă ca remediu pentru diverse afecţiuni. Ginsengul conţine diverse componente farmacologice, inclusiv o serie de saponine tetraciclice triterpenoide (ginsenozide), poliacetilene, compuși polifenolici și polizaharide acide.

Ginsengul este cunoscut ca un modulator imunitar. Rădăcinile (în mare parte), tulpinile, frunzele de ginseng şi extractele lor au fost utilizate pentru menţinerea homeostazei imune şi pentru creşterea rezistenţei la boli sau atacuri microbiene prin efecte sale asupra sistemului imunitar.

Sistemul imunitar este compus din diverse tipuri de celule cu propriile lor funcţii specializate, iar fiecare tip de celulă imună răspunde diferit la tratamentul cu ginseng.

Imunitatea înnăscută este prima barieră de apărare împotriva diferitelor infecţii cauzate de organisme sau substanţe străine (antigene) şi este compusă din patru componente principale: 1) bariere fizice / chimice, cum ar fi pielea, mucoasele şi aciditatea stomacului, 2) componente celulare, inclusiv fagocitele şi celulele ucigaşe naturale, 3) proteinele din sânge, cum ar fi complementele şi mediatorii inflamatori şi 4) citokinele care reglează celulele sistemului imunitar înnăscut. Aceste componente ale imunităţii înnăscute recunosc microbii străini, iniţiază răspunsuri imune primare rapide şi previn sau elimină infecţia în organism.

Macrofagele sunt principalele componente ale apărării înnăscute împotriva infecţiilor şi joacă, de asemenea, roluri importante în răspunsurile imune adaptive. Când sunt activate de diverşi stimuli, macrofagele sporesc activitatea fagocitară, cresc capacitatea de a ucide microbii pătrunşi în organism. Prin numeroase experimente, s-a confirmat că extractul de ginseng a îmbunătăţit activitatea fagocitică a macrofagelor. Pe lângă efectele asupra fagocitozei, ginsengul poate stimula generarea de mediatori inflamatori, cum ar fi oxidul nitric.

Celulele dendritice joacă roluri importante în răspunsurile imune înnăscute la infecţii şi în conectarea răspunsurilor imune înnăscute şi adaptive. Ele recunosc antigenele în prima linie de apărare a organismului. În general, ginseng prezintă efecte imunostimulatoare asupra acestor celule dendritice.

Imunitatea dobândită (sau adaptativă) este un răspuns imun specific pe antigen, care apare ca răspuns tocmai la stimularea produsă de aceşti antigeni specifici. Principalii jucători ai imunităţii dobândite sunt limfocitele precum celulele T și celulele B și anticorpii secretaţi de ele. Deşi numeroase studii descriu rolul ginsengului în producţia de anticorpi, cele mai multe dintre ele evaluează potenţialul său adjuvant asupra secreţiei de anticorpi specifici. În general, extractul de ginseng a determinat cu succes răspunsurile antigenspecifice IgM, IgG și IgA, la administrarea orală sau intraperitoneală. Extractul de ginseng sau componentele sale purificate par să genereze răspunsuri umorale îmbunătăţite împotriva invaziei microbiene, indiferent de metodele de administrare sau de tipurile de microbi, ceea ce sugerează rolurile critice ale ginsengului ca adjuvant în vaccinuri.

Citokinele sunt molecule de semnalizare mici, care sunt secretate de o varietate de celule şi care mediază răspunsuri imune. Citokinele sunt sintetizate ca răspuns la microorganisme şi alţi stimuli antigenici, iar legarea citokinelor la receptorii lor specifici declanşează cascade ulterioare de semnalizare intracelulară și influențează dezvoltarea, diferențierea și funcția celulelor imune. Multe articole din literatura de specialitate au raportat că ginsengul reglează răspunsurile imune prin modularea secreţiei de citokine. În plus faţă de efectele asupra citokinelor imunităţii înnăscute, ginsengul reglează şi secreţia de citokine care mediază imunitatea adaptativă (Kang şi Min, 2012).

Aşadar, ginsengul manifestă o acţiune foarte complexă în sfera imunităţii şi astfel ajută organismul să se comporte optim în faţa infecţiilor. El are un rol extraordinar în stimularea imunităţii împotriva infecțiilor bacteriene și virale și în gestionarea bolilor autoimune. Ginsenozidele și polizaharidele sunt printre componentele importante ale ginsengului responsabile de proprietățile de stimulare a imunităţii.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri