Persoanele cu atrofie vaginală se prezintă adesea la medic pentru disconfort cauzat de senzația de uscăciune vaginală, aceasta fiind de cele mai multe ori primul simptom care atrage atenția că ceva nu este în regulă și creează neplăceri.
Un dispozitiv medical, adresat femeilor care se confruntă cu atrofie (uscăciune vaginală) este Ginosept trofic ovule vaginale.
Acestea și-au dovedit eficiența în cadrul unui studiu clinic derulat pe o perioadă de 3 luni, în care au fost înrolate 50 de femei cu vârsta cuprinsă între 42 și 69 de ani. Doza utilizată a fost de un ovul seara timp de 10 zile și apoi ca întreținere 3 ovule pe săptămână, timp de 3 luni.
Simptomele monitorizate au fost următoarele: dispareunie superficială/profundă, senzație de arsură vulvară, prurit vulvar, uscăciune vaginală, disurie. De asemenea, s-a determinat și valoarea pH-ului de la nivelul mucoasei vaginale pentru a se constata dacă în urma tratamentului s-a reconstituit flora bacteriană normală și a avut loc restabilirea indicelui acid al pH-ului.
Rezultatele obținute în urma tratamentului cu Ginosept trofic ovule au fost următoarele:
-senzația de arsură vulvară a dispărut la 100% din cazuri după un interval de 8-9 săptămâni.
-dispareunia (durerea la contactul sexual) s-a remis după 9 săptămâni în 95,45% din cazuri.
-pruritul s-a remis la 100% din cazuri după 8 săptămâni.
-senzația de uscăciune vaginală a dispărut la 97,92% din cazuri, după un interval de 9 săptămâni.
-disuria (usturimea la urinare) s-a remis la 100% din cazuri după 8.5 săptămâni.
Aplicarea ovulelor nu a generat nici o senzație neplacută, ci o senzație de hidratare vaginală și confort.
În ceea ce privește efectul asupra pH–ului vaginal, Ginosept trofic a restabilit un mediu acid < 4.5.
Așadar, produsul poate fi recomandat cu succes în cazurile de atrofie vaginala ușoară până la moderată (cu precădere pentru senzația de uscăciune vaginală), inclusiv femeilor care au avut în antecedente intervenții chirurgicale pentru patologii beninge. De asemenea, și-ar putea găsi întrebuințare și în cazurile de uscăciune vaginală care nu se corelează cu instalarea menopauzei - femei după naștere și alăptare, femei tinere sub contraceptive orale combinate; și bineînțeles în prevenirea apariției uscăciunii vaginale la intrarea la menopauză, precum și pentru reducerea simptomatologiei la pacientele cu atrofie ușoară sau moderată.