Dispozitiv medical din plante medicinale, uleiuri esenţiale şi propolis cu acţiune puternică antimicrobiană, antiinflamatoare şi cicatrizantă. Evaluarea eficienţei ovulelor Ginosept la persoanele cu infecţii vaginale a demonstrat eliminarea simptomelor clinice (leucoree, mâncărime, senzaţie de arsură, durere) în 93% din cazuri şi negativarea frotiului vaginal la 71,4% din cazuri. Pentru un efect mai puternic, ovulele se pot asocia cu ceaiul Ginosept la pungă/plic.
Carotenoidele din gălbenele şi produşii lor de degradare sunt consideraţi principii active cu efect cicatrizant datorită similarităţii chimice cu vitamina A, care stimulează procesul de granulaţie şi formează noi ţesuturi în timpul proceselor de vindecare a cicatricilor şi rănilor.
Tuia acţionează la nivel vascular, cutanat şi asupra mucoaselor, stimulându-le în cazul unei activităţi scăzute. În plus, este un antiseptic, astringent şi tonic bun asupra pielii şi mucoaselor. Are indicaţii bine cunoscute pentru reducerea hipertrofiei ţesuturilor cutanate şi mucoaselor deoarece inhibă procesul de granulaţie indus de fungi. Vindecă negii, inclusiv cei cu localizare genitală, ulceraţiile, iritaţiile vaginale, datorită prezenţei uleiului volatil.
Propolisul este larg utilizat, administrat topic, pentru efectul cicatrizant, deoarece reduce timpul de cicatrizare şi accelerează procesul de reparare a ţesuturilor. Acest efect a fost observat după aplicarea unei tincturi de propolis pe răni, timp de 12-14 zile, unde s-a produs un proces de vindecare rapid. Histologic, tratamentul cu propolis induce o vindecare mai rapidă prin reducerea răspunsului inflamator, creşterea numărului fibrelor de colagen si potenţialul antioxidant.
Activitatea antiinflamatoare a extractului de muguri de plop este atribuită cantităţii mari de compuşi flavonoidici: cvercetin, acizi fenolici, pinocembrina; derivaţi ai saligenolului din compoziţia sa. Acest efect se realizează prin inhibarea mediatorilor inflamatori (histamină, serotonină, bradikinină şi prostaglandine). Pe de altă parte, potenţialul antioxidant al extractului poate participa la inhibarea inflamaţiei, prin captarea radicalilor liberi.
Uleiul esenţial de eucalipt inhibă dezvoltarea tulpinii patogene Candida albicans, responsabilă de apariţia candidozei, fiind la fel de eficient ca antisepticul clorhexidină. Este printre cele mai eficiente uleiuri esenţiale utile în tratarea candidozei, la o concentraţie mică, datorită proprietătilor fungistatice, fungicide şi de inhibare a biofilmului de Candida.
Uleiul esenţial de cimbru şi principalul său component activ – timolul - au acţiune antifungică marcată, prin distrugerea directă a membranei citoplasmatice. În plus, asocierea timolului cu 1,8-cineolul, din uleul esenţial de eucalpt, a condus la un sinergism al activităţii antifungice. Aceste descoperiri prezintă interes clinic pentru tratamentul candidozelor vulvo-vaginale, cu reducerea efectelor adverse.
Studiile in vivo au arătat că uleiul esenţial de cuişoare, care se regăsește în compoziția produsului, elimină infecţiile candidozice vaginale după 8 zile la animalele de laborator, fără să inducă reacţii adverse la nivel epitalial.
Uleiul esenţial de coada-şoricelului (bogat în 1,8-cineol, camfor, borneol) are acţiune cicatrizantă datorită stimulării contracţiei zonei afectate, stimulării ţesutului de granulaţie şi scăderii contaminării microbiene. Astfel, este benefic în refacerea mucoasei vaginale lezate şi pentru reducerea inflamaţiilor vaginale.