Este un dispozitiv medical indicat în infecţii şi inflamaţii vaginale, candidoze, care conţine extracte naturale din plante şi uleiuri esenţiale, fiind testat la pacientele cu infecţii vaginale, la care a produs ameliorarea simptomelor clinice în 93% din cazuri, negativarea frotiului vaginal la 71,4% paciente şi nu a indus efecte secundare la 95.3% dintre paciente. Produsul se poate asocia cu ceaiul Ginosept la pungă/plic pentru obţinerea unui efect mai puternic.
Carotenoidele din florile de gălbenele şi produşii lor de degradare sunt consideraţi principii active cu efect cicatrizant datorită similarităţii chimice cu vitamina A, care stimulează procesul de granulaţie şi formează noi ţesuturi în timpul proceselor de vindecare a cicatricilor şi rănilor.
Studiile au arătat că extratul etanolic de tuia (400mg/kg), prin conţinutul de flavonoide, are efect analgezic şi antiinflamator similar cu substanţa standard, diclofenac sodic (25mg/kg) şi acţionează prin inhibarea eliberării prostaglandinei PGE2, fiind eficient în inflamaţii genitale.
Tinctura de propolis are capacitatea de inhibare a producţiei de biofilm (strat protector, format de bacterii şi fungi împotriva antibioticelor) a C. albicans, fiind astfel un fungicid potent, cu eficienţă în candidoza vulvo-vaginală. Studiile au arătat că extractul de propolis are rata de vindecare similară cu cea a antifungicului, nistatină.
Mugurii de plop aplicaţi local au proprietăţi antialergice, antiinflamatore şi anestezice locale şi sunt utilizaţi în tratamentul rănilor, cicatricilor, leziunilor. Efectele antiinflamatoare sunt datorate derivaţilor salicilaţi din compoziţie, care au acţiune comparabilă cu antiinflamatoarele nesteroidiene şi avantajul că nu prezintă reacţiile adverse ale acestora. Derivaţii salicilaţi acţionează prin inhibarea căii de metabolizare a acidului arahidonic (COX2) şi scad astfel sinteza de mediatori ai inflamaţiei.
Uleiul esenţial de eucalipt are acţiune antifungică, reducând formarea biofilmului de Candida cu 80.87%, pe când antifungicul fluconazol a avut un procent de inhibare a biofilmului de 78%. În plus. asocierea timolului şi eucaliptolului – principiile active majoritare din uleiul esenţial de cimbru, respectiv eucalipt – produce un efect fungicid sinergic şi rapid împotriva tulpinii de Candida, fără reacţii adverse.
Uleiul esenţial de cimbru produce suprimarea inflamaţiei prin scăderea activităţii elastazei (enzimă ce degradează elastina), datorită timolului care blochează canalele de calciu. Deci, timolul este un agent natural care controlează procesele inflamatorii prezente în multe infecţii.
Uleiul esenţial de cuişoare, bogat în eugenol, are acţiune antibacteriană cu spectru larg, incluzând tulpinile multirezistente, asemănătoare cu cea a antibioticului neomicin. Acţiunea poate fi datorată interacțiunii eugenolului cu membrana celulelor bacteriene, pe care o distruge, cauzează şi pierderea materialului intracelular vital, inhibarea sintezei de ADN şi proteine, care în final duce la moartea bacteriei.
Studiile realizate pe uleiul esenţial de coada-şoricelului (bogat în 1,8-cineol, camfor, borneol) au demonstrat că acesta are acţiune cicatrizantă datorită stimulării contracţiei zonei afectate, stimulării ţesutului de granulaţie şi scăderii contaminării microbiene. Astfel, este benefic în refacerea mucoasei vaginale lezate, decontaminarea microbiană şi pentru reducerea inflamaţiilor vaginale.