Frunzele de Ginkgo biloba, o adevărată „fosilă vie”, au fost folosite de sute de ani în China ca medicament tradițional. În prezent, aplicarea sa în protecția vasculară atrage multă atenție.
Mai multe studii pe modele animale cu hemoragie subarahnoidiană și ischemie tranzitorie la șoareci au arătat că administrarea extractului de Ginkgo a dus la creșterea fluxului sanguin cerebral (CBF) în comparație cu placebo. S-a presupus că extractul de Ginkgo, prin antagonizarea supraproducției de endotelină-1, inversează parțial vasospasmul cerebral, îmbunătățește microcirculația și astfel ameliorează leziunea cerebrală ischemică secundară după hemoragia subarahnoidiană experimentală. Alternativ, într-un alt studiu, s-a propus că extractul de Ginkgo ameliorează vasospasmul cerebral și afectarea ischemică cerebrală prin inversarea modificării patologice a oxidului nitric. S-a demonstrat că efectul realizat de extractul de Ginkgo protejează împotriva ischemiei cerebrale focale tranzitorii și permanente și a fost eficient după o perioadă prelungită de reperfuzie, pe care autorii au atribuit-o creșterea fluxului sanguin cortical. În plus, s-a raportat că constituenții flavonoizi ai EGb au proprietăți de captare a radicalilor liberi; constituenții terpenoizi inhibă factorul de activare a trombocitelor și scad eliberarea de radicali liberi. (Mashayekh și colab., 2011)
S-a sugerat că extractul de Ginkgo biloba, sub forma unui supliment alimentar utilizat pentru o serie de afecțiuni, crește fluxul sanguin cerebral. Un studiu a avut ca scop să determine dacă modificările fluxul sanguin cerebral ar putea fi detectate prin imagistica prin rezonanță magnetică la subiecții umani în vârstă care iau extract de Ginkgo. În cohorta mică de persoane în vârstă, s-a determinat o creștere ușoară a fluxul sanguin cerebral în anumite zone după administrarea extractului de Ginkgo, precum și o creștere mică, dar semnificativă statistic, a fluxului sanguin cerebral global. În acest studiu, au fost revizuite și studiile preclinice pentru a discuta diferite mecanisme care stau la baza protecției vasculare prin extractul de Ginkgo biloba (GBE). S-a demonstrat astfel că extractul de Ginkgo ca un supliment alimentar utilizat în mod obișnuit, acționează ca un antioxidant și captator de radicali liberi, ca un stabilizator de membrană, ca inhibitor al factorului de activare a trombocitelor, ca vasodilatator și regulator al metabolismului. Cercetătorii au concluzionat că extractul de Ginkgo, un agent terapeutic promițător pentru bolile cardiovasculare și ischemice, exercită funcția de protecție vasculară printr-un mecanism cuprinzător. (Tian și colab., 2017)
Ginkgo biloba le regăsim în ceaiul Viroherb, disponibil la plic, cu efect complex, destinat virozelor respiratorii actuale.