Ghimbirul este denumirea populară a rizomilor Zingiber officinale Roscoe (Zingiberaceae) care este distribuit în întreaga lume, în special în Asia. Pe lângă faptul că este extensiv folosit ca și condiment în alimente și băuturi, ghimbirul a fost folosit ca medicament alternativ în întreaga lume pentru tratamentul tulburărilor tractului gastrointestinal, inclusiv dispepsie, indigestie, diaree, rău de mișcare și greață legată de sarcină, chirurgie sau chimioterapie.
Această rădăcină conține ulei esențial care se obține prin distilare cu vapori de apă, bogat în camfen, eucaliptol, citral.
A fost raportat că ghimbirul a redus simptomele, cum ar fi tuse nocturnă și dispnee la pacienții astmatici. De asemenea, s-a demonstrat că extractul hidroetanolic de ghimbir inhibă hiperreactivitatea căilor respiratorii și inflamația pulmonară.
Studiul actual a descris activitatea brohodilatatoare a uleiului de ghimbir și a identificat compusul său activ. Uleiul de ghimbir și citralul, au suprimat contracția traheei indusă de carbacol (CCh). În conformitate cu raportul anterior, eucaliptolul a arătat un efect relaxant asupra căilor respiratorii la șobolan. În concluzie, efectele brohodilatatoare ale uleiului de ghimbir și citralului, au fost demonstrate, iar mecanismul care stă la baza acestui efect de relaxare păre să implice receptorii β2-adrenergici. Acest studiu oferă baza farmacologică care susține potențialul terapeutic al ghimbirului ca bronhodilatator.
Ghimbirul este un condiment des întâlnit sub diferite forme de administrare de la siropuri, ceaiuri, la capsule, comprimate, tincturi. Siropurile prezintă câteva avantaje importante: se pot utiliza cu deosebit succes în pediatrie; au biodisponibilitate bună; au valoare nutritivă; pot include numeroase ingrediente active; au gust plăcut și maschează anumite substanțe cu gust dezagreabil.
Așadar, ghimbirul îl întălnim sub formă de extract în categoria de siropuri, și anume în Plantusin forte sirop, care conține o rețetă complexă de plante și uleiuri esențiale, ce fluidifică secreţiile bronşice; favorizează expectoraţia; are rol calmant, antitusiv cu efecte favorabile în tusea spastică; emolient (protejează mucoasele iritate); și este antiseptic al căilor respiratorii.
Bibliografie
1.Rouhi H, Ganji F, Nasri H. Effect of ginger on the improvement of asthma [The evaluation of its treatment of effects]. Pak J Nutr 2006;5: 373–6.
2.Aimbire F, Penna SC, Rodrigues M, Rodrigues KC, Lopes-Martins RA, Sertie JA. Effect of hydroalcoholic extract of Zingiber officinalis rhizomes on LPS-induced rat airway hyperreactivity and lung inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2007;7:129–38
3.Mangprayool T, Kupittayanant S, Chudapongse N. Participation of citral in the bronchodilatory effect of ginger oil and possible mechanism of action. Fitoterapia. 2013 Sep;89:68-73. doi: 10.1016/j.fitote.2013.05.012. Epub 2013 May 17. PMID: 23685048.