×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Ghimbirul – remediu antiparazitar în giardioză (lambliază)

Articole

Giardia lamblia este un parazit care provoacă afecțiunea numită giardioza sau lambliază la oameni și la alte mamifere. Tratamentul comun include diferite clase de medicamente care, însă, pot produce efecte secundare neplăcute.

Ghimbirul este o plantă frecvent utilizată în medicina tradițională pentru a trata simptomele gastro-intestinale, dar a fost testat și în numeroase studii de laborator și pe animale.

  • Activitatea antigiardia a ghimbirului a fost demonstrată utilizând infecții experimentale cu Giardia lamblia la șoareci. Extractul de ghimbir s-a dovedit mai activ atunci când este amestecat cu miere, astfel încât procentul de paraziți morți ajunge la 97,7%. Acest studiu recomandă utilizarea amestecului de ghimbir cu miere ca tratament antigiardia (1).
  • Un studiu din anul 2016 evidențiază că ghimbirul reduce semnificativ numărul paraziților după 48 de ore de la administrare în procent de 94,4%, comparativ cu nitazoxanida, medicament autorizat în SUA pentru tratamentul lambliazei la adulți și copii (2).
  • Un alt studiu demonstrează că extractul de ghimbir a tratat în mod semnificativ șoarecii infectați, iar acest lucru a fost evidențiat de reducerea numărului de chisturi fecale și paraziți intestinali. În plus, a condus la vindecarea evidentă a leziunilor mucoasei intestinale induse de infecția cu Giardia lamblia (3).
  • Un studiu publicat în anul 2022 arată că preparatele de ghimbir și cele de usturoi au o activitate anti-giardia mai mare decât metronidazolul (medicament folosit în tratamentul parazitozelor), producând o reducere mai importantă a numărului de chisturi de Giardia, a viabilității și a numărului de paraziți la hamsterii infectați experimental (4).

Datorită proprietăților sale antiparazitare demonstrate, ghimbirul se găsește în formula produsului natural Vermicin Forte, capsule moi, recomandat persoanelor ce prezintă parazitoze intestinale produse de giardia lamblia, oxiuri și ascarizi.

 

Bibliografie

  1. Al-masoudi. Antigiardial activity of Zingiber officinale in combination with honey in vivo. Journal of University of Babylon, 2011, nr.18, pages 450-461.
  2. Abdel-Hafeez EH, Ahmad AK, Kamal AM, Belal US, El-Saghier Mowafy NM. Anti-Giardia lamblia activity of ginger (Zingiber officinale) extract in an improved modified axenic culture. Parasitol United J 2016;9:7-12.
  3. Dyab AK, Yones DA, Ibraheim ZZ, Hassan TM. Anti-giardial therapeutic potential of dichloromethane extracts of Zingiber officinale and Curcuma longa in vitro and in vivo. Parasitol Res. 2016 Jul;115(7):2637-45.
  4. Eissa FMA, Abdel-Shafi IR, El-Sayed SH, Negm MS, Ahmed JA. Assessment of therapeutic potential of Allium sativum and Zingiber officinale commercial supplements in experimental giardiasis models. J Parasit Dis. 2022 Sep;46(3):704-713.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.