facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-09-15
Vizualizari: 284
Comentarii: 0
Ghimbirul, atribute semnificative în stimularea digestiei

Ghimbirul, rizomul plantei Zingiber officinale, membră a familiei Zingiberaceae, a fost folosit ca și condiment la nivel global. Încă cu mii de ani în urmă, ghimbirul a fost folosit ca aliment și medicament în Asia și Orientul Îndepărtat, astfel încât utilizarea sa medicală este bine descrisă în remediile chinezești din 400 î.Hr. Rizomii au fost folosiți încă din antichitate în diferitele sisteme tradiționale de medicină din Asia (Ayurveda, Unani, medicina tradițională chineză).

Această istorie lungă și consacrată a utilizării medicinale a ghimbirului la oameni a determinat realizarea mai multor studii clinice pentru a evalua științific eficacitatea ghimbirului ca terapie adjuvantă sau ca medicină complementară și alternativă într-o serie de boli, în special afecțiuni gastrointestinale (Lete & Allué, 2016).

Multe dintre efectele farmacologice benefice ale ingredientelor sale au fost verificate experimental în ultimii ani. Aspectele mecaniciste ale efectelor asupra sănătății au fost, de asemenea, investigate în multe studii. În 2019 Bodagh și colaboratorii au realizat o revizuire a datelor științifice disponibile până în prezent privitoare la efectele ghimbirului. S-a revelat astfel că ghimbirul, ca agent alimentar important, posedă efect carminativ, scade presiunea asupra sfincterului esofagian inferior, reduce crampele intestinale și previne dispepsia, flatulența și balonarea (Ali și colab., 2008; Chrubasik, Pittler, & Roufogalis, 2005; Lohsiriwat, Rukkiat), Chaikomin și Leelakusolvong, 2010).

Golirea gastrică afectată este un factor bine-cunoscut care contribuie la patofiziologia problemelor gastrointestinale, cum ar fi dispepsia funcțională și greața.

Efectele ghimbirului asupra golirii gastrice depind în mare parte de acțiunile moleculare specifice ale extractului de ghimbir. Hipomotilitatea gastrică implică o disfuncție temporară a rețelei integrate de receptori colinergici și serotoninergici, iar constituenții chimici majori ai extractelor din rădăcinile de ghimbir, cum ar fi [6]-gingerol, [8]-gingerol, [10]-gingerol și [6]-shogaol, modulează toți acești receptori (Giacosa, Guido, et al., 2015; Lazzini et al., 2016).

Ghimbirul se regăsește în produsul Digestie ușoară, capsule, recomandate în cazul unei digestii lente, dar și pentru pacienții cu afecțiuni digestive cronice.

Un alt studiu a mai arătat că extractul de ghimbir crește cantitatea de alimente tolerate și cantitatea de calorii la pacienții cu sindrom de detresă respiratorie aflați sub ventilație mecanică (Shariatpanahi, Taleban, Mokhtari și Shahbazi, 2010).

Într-o altă revizuire științifică mai recentă, KrishnapuraSrinivasan (2021) a concluzionat că cele mai semnificative dintre toate atributele nutraceutice ale ghimbirului sunt influența pozitivă a acestuia asupra tractului gastrointestinal, inclusiv acțiunea de stimulare digestivă.

 

 

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri