facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-03-23
Vizualizari: 147
Comentarii: 0
Gențiana - tonic amar pentru tulburări digestive

Se știe din cele mai vechi timpuri că plantele medicinale și aromatice îmbunătățesc funcția digestivă. Tonicele amare (de exemplu, gențiana) sunt utilizate pentru a trata tulburările digestive, stimulează activitatea ficatului și vezicii biliare și cresc apetitul la persoanele cu hipo-secreție de acid gastric. Substanțele amare, în doză mică cresc tonusul sfincterului esofagian și stimulează golirea stomacului (1).

Gențiana, cunoscută în tradiția populară românească sub denumirea de ghințură galbenă, este o plantă medicinală cu acțiune tonic amară, stimulentă digestivă și aperitivă, utilizată ca remediu natural pentru combaterea unor afecțiuni cum ar fi dureri de stomac, indigestie, digestie lentă, inapetență, boli de ficat, paraziți intestinali.

Pe baza dovezilor de utilizare de peste 30 de ani în Uniunea Europeană și a numeroaselor studii care demonstrează efectele terapeutice, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat utilizarea rădăcinii de gențiana în tulburările gastrointestinale de intensitate moderată și pentru pierderea temporară a apetitului. De exemplu, într-un studiu s-a raportat că o singură doză dintr-un extract alcoolic de gențiană (echivalent cu 0,2 g) administrat la 10 voluntari sănătoși a condus la stimularea secreției de suc gastric și biliar, în timp ce digestia proteinelor și grăsimilor a fost îmbunătățită (2). Un alt studiu clinic efectuat 24 de voluntari sănătoși a arătat că tinctura de gențiană a indus o creștere semnificativă a secreției salivare (3).

Rădăcina de gențiană face parte din formula produsului Digestie ușoară, capsule, alături de alte plante medicinale și enzime vegetale utile în cazul exceselor alimentare și a digestiei deficitare. Stimulează rapid digestia, reduce balonarea și înlătură senzația îngreunare după masă.

 

Bibliografie

  1. Jordi Gracia-Sancho, Josepa Salvadó. Chapter 19 - Herbs, Gastrointestinal Protection, and Oxidative Stress. Academic Press, 2017, pages 259-274, ISBN 9780128053775.
  2. Assessment report on Gentiana lutea L., radix, 27 March 2018 EMA/607863/2017 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC)
  3. Sternini C. Taste receptors in the gastrointestinal tract. IV. Functional implications of bitter taste receptors in gastrointestinal chemosensing. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2007, 292 (2): 457-761.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri