facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2022-01-18
Vizualizari: 1074
Comentarii: 0
Gențiana  - o plantă de ajutor în sezonul gripal -

Gențiana este un gen de plantă medicinală, care face parte din familia Gentianaceae. În trecut în această familie au fost încadrate și genurile Gentianella, Gentianopsis și Comastoma. Etimologia denumirii provine de la regele Iliriei Gentius (180 – 168 î.e.n.), după spusele lui Plinius cel Bătrân. Gentius credea că genul are proprietăți tonice.

Este un gen cosmopolit, întâlnindu-se in regiuni alpine din Asia, Europa și America. Anumite specii apar și în Africa de nord-vest, estul Australiei și Noua Zeelandă. Există varietăți anuale, bianuale, și perene. Unele sunt perene si altele nu. Gențianele sunt greu de întreținut în afara habitatului natural, dar există câteva specii care se cultivă. Le place soarele, soluri neutre și acide, bogate în humus și bine drenate. Sunt populare în grădini cu pietre.amelioreaza problemele respiratorii

Anumite specii din gen se folosesc ca plante medicinale, rădăcinile folosindu-se pentru prepararea de siropuri tonice. Se folosesc și ca substanțe aromatice pentru diverse bauturi.

Menționată de Paracelsus, lăudată de Hieronymus Bock (1565), gențiana este menționată și de către Matthiolus în cartea sa de plante medicinale, în 1626 unde o aprecia ca remediu, printre altele, ca antipiretic și expectorant. Haller (Medicin. Lexicon, 1755) scria că rădăcina gențianei era lăudată împotriva febrei.

Potrivit lui Leclerc (H. Leclerc, Précis de Phytothérapie, p. 125, Paris 1927.) gențiana nu este doar un amarum pur, care are un efect tonic fără proprietăți iritante sau astringente și care crește secreția de salivă și, prin urmare, este potrivită pentru cazuri de inferioritate fiziologică, anemie, scrofulă și convalescență, dar are și o valoare medicinală în malarie.

Rădăcina de gențiană o întâlnim în ceaiul Viroherb, la plic, creat special ca suport în sezonul virozelor, efect complex: susține transpirația pe durata stărilor febrile, ușurează expectorația, ajută la ameliorarea problemelor respiratorii  și are efect balsamic, calmant asupra iritațiilor gâtului, ajută circulația sângelui și protejează sănătatea vasculară, susține sistemul imunitar.

 

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri