Mulți dintre noi știm că măslinele și uleiul de măsline (Olea europaea L.) sunt cunoscute a fi elemente grozave în dieta cuiva. Pe lângă un conținut ridicat de antioxidanți și grăsimi sănătoase, se știe că sunt pline de fibre alimentare. Dar se dovedește că până și frunzele de măslin sunt grozave pentru sănătate. Frunzele de măslin au fost utilizate pe scară largă în remediile tradiționale în țările europene și mediteraneene sub formă de extracte, ceaiuri din plante și pulberi.
În timp, s-a descoperit că frunzele de măslin conțin mai mulți compuși potențial bioactivi care pot avea proprietăți hipoglicemiante. Pentru a examina eficacitatea extractului de frunze de măslin în îmbunătățirea homeostaziei glucozei la adulții cu diabet zaharat de tip 2, a fost realizat un studiu clinic cu durata de 14 săptămâni. În studiu, au fost evaluați parametri homeostaziei glucozei, inclusiv Hba1c și insulina plasmatică. Subiecții tratați cu extract de frunze de măslin au prezentat HbA1c și niveluri de insulină plasmatică a jeun, semnificativ mai scăzute.
La modelele animale, șobolanii diabetici au prezentat digestia și absorbția amidonului semnificativ reduse după tratamentul cu extract de frunze de măslin.
Extractul din frunze de măslin este asociat cu o homeostazie îmbunătățită a glucozei la om. Modelele animale indică faptul că acest lucru poate fi facilitat prin reducerea digestiei și absorbției amidonului.
Publicat în American Journal of Plant Sciences, un alt studiu a sugerat că extractele din frunze de măslin ar putea juca un rol în tratarea diabetului de tip 2, ajutând la echilibrarea zahărului din sânge.
Condus de profesorul Abdurrahim Koçyigit de la Universitatea Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, studiul a descoperit că frunzele au proprietăți antimicrobiene, antihipertensive și antiinflamatorii, iar beneficiile lor antihiperglicemice sunt mai puternice atunci când frunzele sunt sub formă de extract, decât preparate sub formă de ceai.
Potrivit Koçyigit, deși persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au în general niveluri de insulină mai mari decât cele normale, de cele mai multe ori, ei prezintă, de asemenea, niveluri ridicate de glucoză în sânge. El a atribuit acest lucru lipsei receptorilor de insulină care împiedică glucoza să pătrundă în celule și să fie metabolizată.
Koçyigit a sugerat că polifenolii proveniți din frunzele de măslin pot crește sensibilitatea și reactivitatea la insulină, dar pot determina și îmbunătățirea răspunsului pancreatic pentru a ajuta organismul să metabolizeze zahărul într-un mod mai bun.
Cercetătorii mai au studiat modul în care pot extrage cea mai concentrată și standardizată formă de oleuropeină (un polifenol și un compus care conferă măslinelor acea aromă amară, picantă).
Koçyigit a explicat că au lucrat cu medici care monitorizează în mod activ medicamentele și suplimentele pe care pacienții aleg să le ia pentru problemele lor de sănătate și au descoperit că pacienții cu diabet aveau o preferință față de frunzele de măslin și le consumau într-o varietate de moduri.
Frunzele de măslin intră în compoziția produsului Glicostat forte, capsule cu formulă complexă din plante medicinale folosite tradiţional pentru reducerea glicemiei.
Bibliografie
(J Wainstein și colab., 2012; Koçyigit și colab., 2019)