Măslinul este un arbore din familia oleacee, originar din Siria și zonele de litoral din Turcia, foarte răspândit și în Grecia continentală și în arhipelagul elen. Este considerat "arborele veșnic roditor", fiind un arbore cu o longevitate extraordinară, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini și lăstari noi. Genul olea conține în jur de 20 de specii larg răspândite în jurul globului. Sunt pomi mici întâlniți în zonele limitrofe Mării Mediterane, în sudul Africii, în sud-estul Asiei, în estul Australiei. Frunzele măslinilor se mențin verzi pe întreaga durată a anului.
Frunzele de măslin conțin oleuropeină, tirozol, hidroxitirozol, polifenoli și alți compuși fenolici. Extractele din frunze de măslin sunt indicate în scăderea presiunii sanguine, pentru creșterea fluxului sanguin în arterele coronare, ca antidiabetic și antiaging.
Efect hipoglicemiant al frunzelor de măslin are loc datorită acțiunii antioxidante, reducând stresul oxidativ și consecințele sale. Mecanismul de acțiune poate fi explicat prin utilizarea crescută a glucozei periferice și creșterea secreției de insulină. Au avantajul că scad markerii inflamatori ( IL-1, IL-6, IFN-γ, TNF-α). IL-6 joacă rol în dezvoltarea rezistenței la insulină prin inhibarea receptorului de insulină, supraexpresia TNF-α conduce la obezitate. Astfel dacă maslinul scade acești markeri, scade automat și rezistenta la insulină și riscul de obezitate.
Pe lângă efectul antidiabetic, studiile clinice au demonstrat că suplimentarea cu polifenoli din frunze de măslin timp de 12 săptămâni a îmbunătățit semnificativ sensibilitatea la insulină și capacitatea secretorie a celulelor β pancreatice la bărbații de vârstă mijlocie supraponderali cu risc de sindrom metabolic.
Frunzele de maslin se regăsesc în produsul Glicostat forte, capsule, într-o formulă complexă de plante medicinale folosite tradiţional pentru reducerea glicemiei (diabet).
Bibliografie
1.Guex CG, Reginato FZ, de Jesus PR, Brondani JC, Lopes GHH, Bauermann LF. Antidiabetic effects of Olea europaea L. leaves in diabetic rats induced by high-fat diet and low-dose streptozotocin. J Ethnopharmacol. 2019 May 10;235:1-7. doi: 10.1016/j.jep.2019.02.001. Epub 2019 Feb 2. PMID: 30721736.
2.de Bock M, Derraik JG, Brennan CM, Biggs JB, Morgan PE, Hodgkinson SC, Hofman PL, Cutfield WS. Olive (Olea europaea L.) leaf polyphenols improve insulin sensitivity in middle-aged overweight men: a randomized, placebo-controlled, crossover trial. PLoS One. 2013;8(3):e57622. doi: 10.1371/journal.pone.0057622. Epub 2013 Mar 13. PMID: 23516412; PMCID: PMC3596374.