Dudul din genul Morus este nativ din sud-vestul Asiei, unde a fost cultivat de așa de mult timp încât extinderea sa naturală precisă este necunoscută. Este cunoscut pentru numărul mare de cromozomi, având 154 perechi (308 cromozomi individuali). Dudul negru este un arbore care poate crește până la o vârstă de 100-300 ani. În primii 10-20 de ani crește foarte rapid și coroana lui devine voluminoasă. În ultimii ani arborele crește lent și poate ajunge până la 20-30 m. Rădăcinile sunt ramificate și rămuroase. Tulpina se ramifică în crengi mai groase, relativ verzi.
Coaja rădăcinii, ca infuzie, se folosește la gastrită, enterite cronice, viermi intestinali, frunzele, infuzie sau decoct, se folosesc la diaree, pentru purificarea sângelui sau diabet.
Efectul hipoglicemiant al frunzelor de dud are loc prin inhibarea enzimei α-glucozidaza. Acțiunile benefice ale frunzelor de dud în tratamentul diabetului s-au dovedit a nu fi limitate la efectul hipoglicemiant, ci includ prevenirea afectării ficatului și a țesutului renal asociate cu diabetul. Mai multe grupuri de compuși din frunzele de dud sunt responsabili de activitatea antidiabetică, și anume: iminozaharuri, flavonoide și alți compuși fenolici.
Frunzele de dud se regăsesc în produsul Glicostat forte, formulă complexă din 8 plante medicinale folosite tradiţional pentru reducerea glicemiei (diabet). Recomandat persoanelor cu diabet zaharat tip II şi prediabet, Eficiența dovedită ca unic tratament pentru reducerea glicemiei. Din plante medicinale de calitate superioară ce asigură efect cu 2 cps pe zi, sigur pentru administrarea pe termen lung.
Bibliografie
Hago S, Mahrous EA, Moawad M, Abdel-Wahab S, Abdel-Sattar E. Evaluation of antidiabetic activity of Morus nigra L. and Bauhinia variegata L. leaves as Egyptian remedies used for the treatment of diabetes. Nat Prod Res. 2019 Apr 10:1-7. doi: 10.1080/14786419.2019.1601094. Epub ahead of print. PMID: 30968706.