facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-09-02
Vizualizari: 241
Comentarii: 0
Frunze de coacăz negru, efect antiinflamator și antigripal

Coacăzul negru crește în regiunile temperate boreale din Eurasia, din Anglia, Franța la vest până în Manciuria la est. Limita de nord a arealului este în Laponia, iar cea de sud în Armenia și Himalaya. Principalii producători de coacăze negre și coacăze roșii sunt din Europa. Coacăzul negru este cunoscut ca plantă de cultură în Europa din secolul al XVI-lea.

Utilizarea medicinală a frunzelor de coacăz negru este descrisă în mai multe monografii și manuale cunoscute, iar indicațiile produselor disponibile pe piața UE sunt susținute de efectele observate în studiile non-clinice.

Efectele antiinflamatorii ale extractelor și constituenților izolați din frunzele de coacăz (flavonoide, proantocianidine inclusiv prodelfinidine) au fost demonstrate în modelele experimentale in vitro, ex vivo și in vivo. Experimentele in vitro au confirmat acțiunile antiinflamatorii observate in vivo. Testul edemului indus labei de șobolan a fost aplicat pentru a observa activitatea antiinflamatoare a extractului din frunze de coacăz negru, cu rezultat pozitiv (Declume, 1989). Cele două componente principale ale flavonoidelor obținute din frunzele de coacăz negru, rutina și izoquercitrina au inhibat biosinteza și eliberarea de substanțe asemănătoare prostaglandinelor (substanțe cu rol și în producerea inflamațiilor) în organe întregi (inima de iepure), la fel ca proantocianidinele concentrate în preparatele COX-1 (din vezicule seminale de berbec) și preparatele COX-2 (placenta de oaie). Efectul a fost comparabil cu indometacina. (EMA/HMPC/745347/2016)

Activitatea antivirală a unui extract apos de frunze de coacăz negru împotriva virusului gripal A in vitro a fost observată atunci când virusul a fost pre-incubat înainte de infecție sau când a fost adăugat direct după infecție, ceea ce indică faptul că extractul blochează o etapă foarte timpurie a ciclului de infectare cu virus. Studiul in vivo (modelul de infecție la șoarece C57BL/6) a arătat că aplicarea intranazală a extractului inhibă titrurile de virus descendenți în plămâni cu până la 85% după 24 de ore (Haasbach și colab., 2014).

Ehrhardt şi colab. (2013) au testat un extract apos de frunze de coacăz negru împotriva infecțiilor cu virusuri gripale A in vitro și in vivo. Extractul a inhibat replicarea virusului gripal A într-o manieră dependentă de concentrație.

Alte animale au fost expuse acțiunii aceluiași extract ca și în studiile in vitro, iar rezultatele au arătat o reducere a titrurilor de virus în plămânul animalelor infectate deja în ziua a treia a infecției (Ehrhardt et al., 2013).

Frunzele de coacăz negru se regăsesc în formula complexă a siropului Plantusin Forte, recomandat în toate tipurile de tuse.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri