Utilizările terapeutice ale măslinului au fost cuprinse în sistemele de medicină populară și tradițională de foarte multă vreme. Studiile științifice din ultimii ani au arătat că oleuropeina, principala glicozidă prezentă în măslin, și hidroxitirozolul, principalul produs de degradare al oleuropeinei, au mai multe proprietăți farmacologice, acționând ca antioxidant, antiinflamator, anti-aterogen, anti-cancer, antimicrobian și antiviral.
În 2010, Syed Haris Omar de la un colegiu de farmacie din Arabia Saudită a realizat un studiu care a arătat că un extract din frunza de măslin și compusul său principal, oleuropeina, au inhibat infectia in vitro a virusului septicemiei hemoragice virale. Prin urmare, oamenii de știință au propus atunci ca măslinul să poată fi utilizat ca o sursă potențială de antivirale naturale promițătoare, care s-au dovedit că nu au impact asupra sănătății și mediului.
Visioli și colab. au arătat că oleuropeina crește producția de oxid azotic în macrofagele provocate cu lipopolizaharide prin inducerea formei inductibile a enzimei oxid nitric sintaza, crescând astfel activitatea funcțională a acestor celule imunocompetente. Este bine cunoscut faptul că oleuropeina determină efecte antiinflamatorii prin inhibarea activității lipoxigenazei și producerea de leucotrienă B4.
Într-un brevet din SUA, s-a susținut că oleuropeina are activități antivirale puternice împotriva mononucleozei herpetice, virusului hepatitei, rotavirusului, rinovirusului bovin, parvovirusului canin și virusului leucemiei feline. Studiile au arătat, de asemenea, că oleuropeina prezintă o activitate antivirală semnificativă împotriva virusului respirator sincițial și a virusului paragripal de tip 3.
Extractul din frunze de măslin a fost raportat anterior în mai multe studii in vivo pentru activitățile sale antiinflamatorii, analgezice, antipiretice, imunomodulatoare și antitrombotice, care sunt considerate de mare utilitate în controlul furtunii de citokine inflamatorii și a coagulării intravasculare diseminate asociate la pacienții cu COVID-19. Având în vedere toate acestea, la Spitalul Universitar Fayoum din Egipt se efectuează un studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, pe pacienți confirmați RT-PCR pozitivi COVID-19 care prezintă o formă ușoară până la moderată.
Măslinul îi regăsim în produsul Biosept capsule, recomandat pacienților cu infecții și inflamații respiratorii de natură virală.