facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2022-02-18
Vizualizari: 534
Comentarii: 0
Frunza de măslin – efect antiviral demonstrat în studii științifice

Țara natală a măslinului este necunoscută; se presupune că ar fi fost originar din Asia, deoarece este menționat în Biblie. În prezent este cultivat pe scară largă în sudul Europei, în special în Spania, Franța, Sicilia, Italia, Calabria și Apulia.

Măslinul a fost o sursă ancestrală de remedii datorită activității sale antimicrobiene. Deja din secolul al XIX-lea, după cum se precizează în King's American Dispensatory (H. W. Felter, J. U. Lloyd, 1898) un decoct tare din frunze de măslin, dat în doze de un pahar de vin la fiecare 3 ore, a vindecat cele mai încăpăţânate şi severe forme de febră intermitentă. Frunzele de măslin erau atunci considerate chiar mai eficiente decât chinina. De asemenea, în British Pharmaceutical Codex, 1911, publicat de către Consiliul Societății Farmaceutice din Marea Britanie – putem vedea că frunzele de măslin erau deja studiate din punct de vedere biochimic, găsindu-se că acestea conțin un glucozid care nu a fost încă izolat, împreună cu oleanol, d-manitol, oleasterol, oleastranol, homo-oleastranol, și cele două hidrocarburi hentriacontan și pentriacontan; acțiunea și întrebuințările recomandare erau: ”frunzele de măslin sunt folosite, sub formă de tinctură, ca febrifug și antiperiodic; un decoct a fost, de asemenea, folosit ca înlocuitor pentru chinină în tratamentul cazurilor obstinate de febră.”benefic in infectii si inflamatii respiratorii

Știința a evoluat și o analiză realizată de Syed Haris Omar (2010) de la Qassim University, Arabia Saudită, afirma că există un raport anecdotic conform căruia extractele din frunze de măslin măresc activitatea unui inhibitor al virusului HIV. Extractele din frunze de măslin au mai fost investigate pentru activitatea lor antivirală împotriva virusului septicemiei hemoragice virale (VHSV), a unui rabdovirus al salmonidului și împotriva infecției și replicării HIV-1. Transmiterea HIV de la celulă la celulă a fost inhibată într-o manieră dependentă de doză cu extract din frunzele de măslin, iar replicarea HIV a fost inhibată, de asemenea, într-un experiment in vitro.

Una dintre țintele suspectate pentru acțiunea extractului de frunze de măslin (în principal a oleuropeinei) este o subunitate a glicoproteinei de suprafață a virusului, care este responsabilă pentru intrarea acestuia în celulele normale. Pentru a stabili țintele proteice ale extractului de frunze de măslin și acțiunea sa inhibitoare la nivel molecular, Lee-Huang și colab. au raportat că a fost întreprins un efort comun teoretic și experimental pentru a ajuta la atingerea acestui obiectiv.

Un studiu foarte recent având ca scop testarea activității antigripale a unui extract standardizat de frunze de măslin bogat în acid elenolic, în comparație cu oseltamivir a constatat că extractele de frunze de măslin și Oseltamivir au prezentat activitate antigripală. Formularea de 8% extract din frunza de măslin a arătat o activitate de inhibitor de neuraminidază dependentă de doză și a păstrat viabilitatea celulară în caz de infecție virală. Astfel, acesta a devenit o alternativă naturală promițătoare la tratamentele existente împotriva gripei. (Salamanca și colab., 2021)

Măslinul îi regăsim în produsul Biosept capsule, recomandat pacienților cu infecții și inflamații respiratorii de natură virală.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri