O echipă de cercetători din Germania și Italia au publicat în 13 ianuarie 2023, în Nutraceutics, o lucrare științifică în care subliniau faptul că există încă o nevoie nesatisfăcută de a dezvolta agenți terapeutici activi din punct de vedere profilactic, precum și siguri, care în mod ideal ar trebui să fie disponibili rapid și să acționeze pe scară largă împotriva diferitelor tulpini virale de SARS-CoV-2. Deși mai multe vaccinuri au fost autorizate până în acest moment, ei considerau că imunitatea de turmă ar putea fi dificil de realizat, deoarece vaccinurile nu conferă imunitate completă.
Mutațiile în COV SARS-CoV-2 sunt localizate în principal în glicoproteina spike și, în general, modifică interacțiunea cu receptorii gazdă și afectează astfel infecțiozitatea, transmisibilitatea sau patogenitatea virusului. Variantele descrise până în prezent includ SARS-CoV-2 Alpha, SARS-CoV-2 Beta, SARS-CoV-2 Gamma, SARS-CoV-2 Delta precum și SARS- CoV-2 Omicron. Acesta din urmă este subdivizat în sub-liniile BA.1, BA.2, BA.3, BA.4 și BA.5, BA.5 fiind predominant la nivel mondial în acest moment. Odată cu BQ.1.1, o nouă sublinie crește, în special în Europa și SUA. Această variantă Omicron este rezistentă împotriva tuturor anticorpilor monoclonali disponibili clinic. În comparație cu celelalte tulpini, variantele Omicron conțin un număr mare de deleții, inserții și mutații, în special în proteina spike. În general, s-a raportat că Omicron prezintă o transmisibilitate și infecțiozitate mai mare. În lumina pandemiei continue de COVID-19 și a apariției în curs de desfășurare a noilor variante de SARS-CoV-2, oamenii de știință au considerat că dezvoltarea unor contramăsuri profilactice și terapeutice la scară largă rămâne de cea mai mare importanță.
Astfel, ei și-au îndreptat atenția înspre fructele de soc și extractele acestora, care au fost folosite de secole în medicina tradițională pentru a trata infecțiile căilor respiratorii superioare. Efectele antivirale ale fructelor de soc au fost evaluate în mai multe studii in vivo și in vitro. Astfel, s-a demonstrat că extractul lichid de soc are un efect inhibitor asupra propagării liniilor virusului gripal uman patogen A (IAV) KAN-1 și H5N1.
Pentru a caracteriza principalii compuși prezenți în extractele de soc, s-au efectuat analize HPLC identificând antociani cianidin-3-glucozid, cianidin-3-sambubiozid, cianidin-3-sambubiozid-5-glucozid precum și compușii fenolici acid clorogenic, rutina și izoquercitrina ca componente principale ale extractului.
În proiectul actual, ei au investigat activitatea antivirală a unui extract de soc, care conține în principal antociani și compuși fenolici, împotriva SARS-CoV-2 și a variantelor sale de risc și au explorat posibilul mod de acțiune. Rezultatele lor au arătat că extractul a afișat o activitate anti-SARS-CoV-2 puternică împotriva tipului Wuhan, precum și a variantelor de risc Alpha, Beta, Gamma, Delta și Omicron cu o activitate antivirală comparabilă. Datele acumulate până acum sugerează că ciclul de replicare virală este inhibat în etapele ulterioare, în măsura în care procesul de replicare a fost afectat după intrarea virusului. Prin urmare, oamenii de știință au presupus că extractul de soc negru ar putea avea potențialul de a fi o opțiune eficientă de tratament pentru infecțiile cu SARS-CoV-2.
Deși fructele de soc negru au fost testate împotriva unei varietăți de viruși diferiți, nu au existat date disponibile cu privire la o activitate inhibitoare asupra replicării SARS-CoV-2 și a COV-urilor acestuia. În acest studiu de ultimă oră, oamenii de știință au descris astfel pentru prima dată faptul că extractele de fructe de soc negru prezintă activitate antivirală nu numai împotriva tipului SARS-CoV-2 Wuhan, ci și împotriva VoCs Alpha, Beta, Gamma, Delta și Omicron cu valori comparabile, în diferite linii celulare umane.
Fructele de soc intră în compoziția spray-ului Biosept - preparat natural din plante medicinale, uleiuri esențiale și extract hidrogliceric de propolis, cu efect antiviral, antiinflamator, anestezic local, indicat pentru profilaxia virozelor respiratorii și pentru combaterea durerilor de gât din viroze, laringite, faringite, rinofaringite și amigdalite.