facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2022-11-01
Vizualizari: 1057
Comentarii: 0
Fructele de cătină, potențial imunomodulator prin flavonoidele pe care le conțin

Cătina (Hippophae rhamnoides L.) este un arbust de foioase spinos, fixator de azot, originar atât din Europa, cât și din Asia. Fructele sale au fost folosite în sistemele de medicină tradițională tibetan, mongol și chinez, pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, de mai bine de 1000 de ani.

Fructul de cătină conține zaharuri, acizi de fructe, vitamine (C, E și K), polifenoli, carotenoizi, fibre, aminoacizi, minerale și steroli vegetali. Speciile aparținând genului Hippophae acumulează ulei atât în ​​părțile moi, cât și în semințele fructului. Conținutul de ulei în părțile moi este de 1,5–3,0%, în timp ce în semințe este de 11% din greutatea proaspătă. Fructul este, de asemenea, bogat în fitosteroli (340–520 mg/kg), β-sitosterolul fiind compusul major, deoarece constituie 57–83% din totalul sterolilor. Flavonolii s-au dovedit a fi clasa predominantă de compuși fenolici, în timp ce acizii fenolici și flavan-3-olii (catechine) reprezintă componente minore.

Flavonoidele au diverse proprietăți farmacologice, inclusiv activitate antioxidantă, efecte anticancerigene și imunomodulatoare. Fructele de cătină reprezintă o sursă bogată de flavonoide (0,6% în fructele uscate).

Cătina a atras atenția oamenilor de știință datorită proprietăților sale medicinale multiple, inclusiv efectele imunoreglatoare, iar flavonoidele au fost unul dintre ingredientele active extrase din fructele de cătină care au determinat oamenii de știință să realizeze studii asupra efectelor lor. imbunatateste imunitatea organismului

Există mai multe rapoarte, de exemplu, care sugerează că un consum de alimente bogate în flavonoide este asociat cu o incidență mai scăzută a anumitor boli degenerative, inclusiv boli cardiovasculare. S-a constatat, de asemenea, că flavonele din fructele de cătină pot modula producția și nivelul mai multor molecule de semnalizare asociate cu funcția imunitară și inflamația, inclusiv mai multe citokine. Activitatea imunomodulatoare a soluției etanolice de flavone din fructele de cătină a fost evaluată în celulele mononucleare din sângele periferic uman, descoperindu-se că acestea stimulează producția de interleukină-6. Conform autorilor aceste observații sugerează că stimularea secreției de IL-6 și TNF-alfa poate contribui la presupusele efecte benefice ale flavonei dietetice împotriva infecției microbiene. (K P Mishra și colab., 2008)

Celulele Natural Killer sunt alți membri ai sistemului imunitar înnăscut despre care se știe că mediază citotoxicitatea împotriva celulelor infectate viral și a celulelor neoplazice. Pe lângă capacitatea lor de a ucide direct celulele țintă, celulele NK sunt, de asemenea, cunoscute a fi modulatori imunitari puternici, cu capacitatea de a produce citokine abundente capabile să moduleze răspunsurile imune. Rezultatele altui studiu sugerează că flavonoidele din fructele de cătină au stimulat celulele NK pentru a activa și îmbunătăți citotoxicitatea celulelor NK92-MI. Prin urmare, flavodoidele din fructele de cătină au potențialul de a fi un agent de imuno-potențiere, care poate fi utilizat ca ingredient funcțional alimentar și terapeutic. (Hou și colab., 2017)

Fructele de cătină intră în compoziția ceaiului Imunitate, recomandat în imunitate scăzută, infecții virale repetate, convalescență.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri