×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Fructele de afin, efect antibiotic și antiaderent împotriva bacteriilor din infecțiile urinare

Articole

Afinele (Vaccinium myrtillus L.) reprezintă una dintre cele mai bogate surse naturale de antociani, componentele polifenolice care conferă fructului de afin culoarea albastră și compușii cheie considerați responsabili pentru multe beneficii pentru sănătate raportate ale afinului și ale altor fructe de pădure. Deși afinul este promovat cel mai frecvent pentru îmbunătățirea vederii, s-a raportat că scade glicemia, are efecte antiinflamatoare și de scădere a lipidelor, antibiotice și promovează apărarea antioxidantă și scade stresul oxidativ. Există, de asemenea, rapoarte că afinul are activitate antimicrobiană.

Afinele au o valoare potențială clară ca agent antimicrobian. Într-un studiu preliminar realizat de un grup de cercetători, afinul a arătat un efect direct împotriva S. aureus rezistent la meticilină. Mai mult, efectul vancomicinei împotriva tulpinilor de stafilococ a fost potențat. (Benzie și Wachtel-Galor, 2011)

S-a mai raportat că afinele, dar și alte fructe de pădure, precum și substanțele fenolice purificate din ele, prezintă efecte antimicrobiene directe împotriva agenților patogeni umani (Puupponen-Pimiä et al. 2005a,b).

Fructele de afin intră în compoziția capsulelor Diurosept cu merisor, recomandate în caz de infecții ale tractului urinar: cistită, uretrită, prostatite.

În alt studiu, extractele din afine au inhibat mai mulți agenți patogeni urinari extrași din probele de urină. Toate extractele testate au demonstrat activitate aproximativ similară în raport cu diferitele tulpini testateefect antioxidant ale aceleiași bacterii. Rezultatele acestei cercetări sugerează că extractele de afine inhibă creșterea agenților patogeni umani și pot avea un efect semnificativ asupra prevenirii infecției tractului urinar. Cercetătorii au concluzionat că compușii antibacterieni din afine pot avea aplicații importante ca agenți antibacterieni naturali. (Vučić și colab., 2013)

Proantocianidinele au fost găsite ca agenți antimicrobieni puternici, fiind probabil principalele responsabile de efectul afinelor. Ele produc acțiuni antiadezive împotriva bacteriilor din infecțiile urinare, inclusiv Escherichia coli și Streptococcus mutans. Proantocianidina a prezentat proprietăți anti-aderență și față de tulpinile multi-rezistente de E. coli uropatogene. (AbdurRauf și colab., 2019)

 

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.