Ai probleme cu ficatul, suferi de hepatite sau bila nu funcţionează în parametrii normali? Poţi trata afecţiunile doar din alimentaţie. Anumite fructe şi legume sunt benefice pentru ficat, ajutându-l în uriaşa lui muncă de eliminare a toxinelor din organism.
Pentru detoxifierea ficatului – sunt benefice sucurile anumitor fructe şi legume. Printre acestea, sucul de ridiche neagră, de sfeclă roşie, de morcovi, de mere, sau de lămâi. Anghinarea este de asemenea un tratament naturist pentru ficatul suferind. Sucul îl dezintoxică, reduce valorile grăsimilor din sânge şi stimulează secreţia biliară. Tot în curele de detoxifiere a ficatului sunt indicate salate care să conţină spanac, ţelină, castraveţi, ornate cu mult pătrunjel.
În hepatite – sunt bune citricele şi fructele de pădure, care au vitamina C şi întăresc imunitatea. Cătina şi afinele sunt, în acelaşi timp, drenor, tonic şi stimulent hepatic.
Pentru calculi biliari – foarte bun este sucul de dovleac şi de ridiche neagră. Se beau în cantităţi mici (un pahar pe zi, înainte de masă) deoarece pietrele eliminate se pot bloca în canalul de evacuare, ducând la o colică biliară. Aceste sucuri sunt adevărate remedii naturiste care tratează dereglările de revărsare a bilei din cauza calculilor biliari.
Tot ridichea neagră face minuni şi în caz de bilă leneşă. Se dă pe răzătoare, se adaugă miere, se lasă o oră sau două până îşi lasă sucul şi se bea înainte de masă. Ea va stimula producerea şi evacuarea bilei. Un alt leac din bătrâni pentru stimularea funcţiilor biliare este ceaiul de măcriş. Se pune planta la infuzat în 250 ml de apă şi se bea o dată pe zi.
Vitaminele din toate aceste fructe şi legume regenerează celulele hepatice şi ajută ficatul să elimine toxinele. Strugurii, cireşele, vişinele, pepenele verde, citricele, precum şi legumele cu frunze verzi (spanacul, varza, salata verde), rădăcinoasele (ţelină, morcovi, sfeclă roşie, rodichii), toate îmbunătăţesc funcţiile ficatului.