Fructele negre ale socului au o putere vindecătoare cu totul deosebită. În Grecia Antică, Hippocrate îi atribuia proprietăţi diuretice, iar în Evul Mediu, la vechii germani, socul negru era considerată o plantă sfântă, fiind folosită şi în medicina tradiţională ca tratament natural.
Socul este un gen de plante din grupa arbuștilor, cu 20-30 de specii, cea mai cunoscută la noi este socul negru (Sambucus nigra), cu ramurile adesea curbate şi o înălțime de la 1 la 10 metri. Are frunze pinate, alcătuite din 5 până la 9 frunzulițe alungite (între 5-30 cm) cu margini zimțate.
Socul are o mulțime de utilizări și indicații terapeutice. Cercetările științifice susțin utilizările tradiționale ale socului în tratamentul afecțiunilor respiratorii sezoniere, cum ar fi răceala, gripa. A fost demonstrat efectul antiviral al socului împotriva virusului influenza responsabil de apariția gripei, datorat florilor şi fructelor de soc. Acestea luptă împotriva virusului prin împiedicarea replicării lui în celulele infectate.
Deși amploarea efectelor antivirale ale socului negru nu sunt bine cunoscute, proprietățile antivirale și antimicrobiene au fost demonstrate în aceste extracte, iar siguranța sa este reflectată de aprobarea FDA din SUA, recunoscută în general ca sigură. Sunt prezentate efectele antivirale împotriva virusurilor parainfluenza, influenza, antimicrobiene ale socului. Acesta poate inhiba în mod competitiv agenți patogeni care se atașează pe celulele gazdă: Streptococcus pneumoniae, Plasmodium falciparum, Haemophilus ducreyi și alți agenți patogeni bacterieni și fungici.
S-au examinat efectele antiinflamatoare ale unei ape de gură pe baza de produse naturale (Centella asiatica, Echinacea purpurea si Sambucus nigra), asupra inflamației gingivale. Progresia inflamației gingivale care rezultă din lipsa igienei dentare a fost cea mai mică la pacienții tratati cu apa de gură din plante. Aceasta este un tratament sigur și eficient pentru prevenirea dezvoltării inflamației gingivale într-un model experimental de gingivită.
Aceste fructe de șoc se regăsesc în produsul cosmetic, Biosept apă de gură, ce conține 6 plante și 8 uleiuri esențiale care contribuie la distrugerea microorganismelor patogene. Are efect puternic antiviral, calmant în caz de iritare a gurii şi gingiilor, împrospătează respirația, uleiurile esențiale de mentă, lămâie şi eucalipt au un efect de curăţare şi purificare a gurii şi a respiraţiei.
Bibliografie
1.Akram M, Tahir IM, Shah SMA, Mahmood Z, Altaf A, Ahmad K, et al. Antiviral potential of medicinal plants against HIV, HSV, influenza, hepatitis, and coxsackievirus: A systematic review. Phytother Res. 2018 May;32(5):811-822
2.Porter RS, Bode RF. A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. Phytother Res. 2017;31(4):533‐554. doi:10.1002/ptr.5782
3.Samuels N, Grbic JT, Saffer AJ, Wexler ID, Williams RC. Effect of an herbal mouth rinse in preventing periodontal inflammation in an experimental gingivitis model: a pilot study. Compend Contin Educ Dent. 2012;33(3):204‐211.