facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-10-20
Vizualizari: 2075
Comentarii: 0
Foliculita: cauze, simptome și tratament naturist

Foliculita este o afecțiune dermatologică des întâlnită, care afectează deopotrivă femei și bărbați, copii, tineri și persoane în vârstă. Reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a rădăcinii firelor de păr și poate să apară pe orice zonă a corpului, dar în special pe față, piept, pe picioare și în zona inghinală. Nu este o problemă gravă de sănătate, însă e neplăcută și trebuie tratată cu seriozitate pentru a nu se extinde pe piele și a lăsa cicatrici. Din fericire, există tratament naturist pentru foliculită, pe bază de capsule și soluții antibacteriene. 

Ce este foliculita

Știai că pielea este cel mai mare organ și că poate măsura 2 mp?! Ei bine, această suprafață este acoperită, în medie, de peste 5 milioane de fire de păr, unele minuscule, fine, aproape invizibile. Aproape toate se pot infecta.

Foliculita este inflamația foliculilor de păr, acei săculeți de la baza firelor de păr, aflați sub piele. La început, apar în jurul foliculilor mici umflături roșii sau pustule albe, asemănătoare acneei. Evoluează rapid. În scurt timp, acestea se sparg și se transformă în cruste care pot lăsa cicatrici. 

Cum apare foliculita

Fiecare fir de păr crește într-un folicul pilos, care îl ancorează în derm. În partea inferioară a acestui folicul sunt vase de sânge prin care pătrund nutrienții și hormonii care ajută firul de păr să crească. În partea superioară sunt glandele sebacee care ajută la lubrefierea firelor de păr.

În momentul în care apar leziuni la nivelul acestor foliculi piloși, pot pătrunde bacterii și ciuperci, care produc infecții. Așa apare foliculita.

Cum lezezi firele de păr? Prin frecarea de hainele strâmte (mai ales într-o zi caldă, când pielea este încinsă și transpirată), prin purtarea costumului de baie mai multe ore (mai ales dacă îl ții pe tine umed), în urma bărbieritului, a epilatului. Foliculita apare în 12-48 de ore de la aceste momente. 

Cauzele foliculitei

Cea mai frecventă cauză este infecția cu stafilococ auriu. Această bacterie există în mod normal pe pielea noastră și nu ridică probleme, căci pielea ne protejează. Dar în momentul în care avem mici leziuni, mici tăieturi la nivelul pielii, stafilococul auriu poate produce diverse infecții cutanate.

Pot fi și alte cauze ale foliculitei: infecția cu virusuri (ex. Herpex simplex), cu ciuperci (ex. Candida Albicans, în special în zonele unde transpiri și e mai multă umiditate), cu alte bacterii (pe care le poți lua de la piscină, de la bazin), sau pur și simplu firele de păr crescute pe sub piele se pot infecta.

Factori de risc

-        Epilarea cu lama sau cu ceară, cu epilatorul. Astfel, se lezează suprafața pielii și oferă ocazia microbilor să pătrundă;

-        Igiena precară;

-        Purtarea hainelor strâmte, în care transpiri (în special costumul de baie ud);

-        Folosirea unor creme sau uleiuri care nu lasă pielea să respire și blochează canalele sebacee;

-        Greutatea excesivă, obezitatea;

-        Sistemul imunitar slăbit, care nu reușește să lupte cu microbii;

-        Anumite medicamente (ex. corticosteroizii) și antibiotice. Citește prospectul tratamentelor pe care le iei și caută alternative, dacă acestea favorizează apariția foliculitei!

 

Simptomele foliculitei

În general, foliculita se vede: grupuri mici de umflături roșii, sau mici coșuri cu puncte albe care se sparg și formează cruste. Se și simte, uneori, ca o senzație de arsură, de durere sau de mâncărime pe zona de piele afectată. Evită să storci acele mici coșulețe, căci riști răspândirea infecției pe zone mai mari de piele.

 

Tratament naturist împotriva foliculiteiA15 Biomicin Forte

Pentru că cea mai frecventă cauză a foliculitei este infecția cu bacterii, tratamentul pentru foliculită trebuie să constea în antibiotice. Persoanele care vor să evite efectele adverse ale produselor de sinteză, sau să prevină dezvoltarea rezistenței la antibiotice, pot opta pentru produse naturiste antibacteriene. Sunt sub formă de capsule sau soluții cu uleiuri esențiale, ce se administrează intern, de exemplu capsulele Biomicin forte și soluția Biomicin care se poate aplica și extern.

Extern, poți aplica pe zonele afectate comprese calde cu infuzii din plante, care favorizează deschiderea pustulelor și eliberarea puroiului, grăbind, astfel, vindecarea. Apoi, poți aplica o cremă cu gălbenele și propolis, un tratament naturist pentru foliculită care are efect cicatrizant, antiseptic, antimicotic și antiinflamator.

Dacă foliculita este cauzată de ciuperci, va fi necesar să optezi pentru pastile sau creme antifungice. 

Cum previi foliculita

-        Poartă haine lejere, din materiale naturale, care lasă pielea să respire și nu produc fricțiune;

-        Vara, la mare sau la piscină, nu sta mult timp cu costumul de baie ud pe tine. Spală-l la finalul zilei;

-        Nu te scălda în lacuri și râuri, alege piscine publice curate, bine întreținute.

Sfaturi pentru femei

-        Foliculita post-epilare este frecventă în rândul femeilor. Astfel, dacă ai și tu o sensibilitate la ceara sau la aparatul de epilat, încearcă altă metodă. Spre exemplu, epilarea definitivă.

-        Atunci când folosești lama de ras, stai puțin cu pielea la înmuiat, aplică în prealabil o spumă de ras, un gel de duș, pentru a leza cât mai puțin foliculii piloși.

-        După epilare, nu aplica produse pe bază de uleiuri, care blochează glandele sebacee. De asemenea, atenție la cremele și produsele de îngrijire pe care le folosești. Optează pentru unele dermato-cosmetice sau naturale, pe bază de plante.

Sfaturi pentru bărbați

Bărbieritul este una dintre principalele cauze ale foliculitei la bărbați. Pentru a o preveni, e bine să:

-        schimbi lama frecvent. E important să taie bine și să nu zgârie pielea;

-        te bărbierești în direcția creșterii firelor de păr;

-        înmoi bine barba înainte de a folosi lama;

-        optezi mai degrabă pentru un aparat de ras electric, care nu intră în contact direct cu pielea și nu retează firele de păr chiar de la bază;

-        îți cureți bine produsele de igienă după fiecare folosire și le păstrezi în locuri uscate.

 

În mod normal, această problemă dermatologică dispare în câteva zile, mai ales cu tratament naturist pentru foliculită. Dacă afecțiunea nu se vindecă, se extinde sau reapare în ciuda măsurile pe care le iei, e indicat să mergi la medicul dermatolog pentru un consult de specialitate.

 

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri