Infecțiile virale respiratorii sunt cauzate de agenți patogeni virali respiratori obișnuiți, inclusiv enterovirusuri, adenovirusuri, rinovirusuri, paragripal, virus respirator sincițial și gripă (Troy și Bosco 2016). Dintre diferiții agenți patogeni respiratori virali, virusurile gripale au un impact major asupra sănătății lumii. Modificările în structurile antigenice ale virusurilor respiratorii și lipsa tratamentelor eficiente sunt asociate cu complicații pulmonare și mortalitate (Moghadami 2017). Pentru a reduce simptomele bolilor, utilizarea de tratamente alternative pentru gestionarea gripei și a afecțiunilor asemănătoare gripei constituie o abordare comună în rândul oamenilor (Mousa 2017). Printre diferitele plante medicinale, socul sau Sambucus nigra este recomandat în mod tradițional pentru tratamentul răcelii, gripei și al afecțiunilor asemănătoare gripei.
La soc, florile și fructele sunt considerate părțile medicinale, florile de soc fiind aprobate de Comisia Germană E pentru tratamentul răcelilor. Florile de soc uscate au miros puternic, cu gust dulce până la puțin amar și sunt folosite ca agent diaforetic recomandat în farmacopei și sisteme de medicină internaționale, pentru reducerea febrei și a frisoanelor (OMS 2004).
Pe lângă activitatea antivirală a extractului de fructe de soc, a fost confirmată și activitatea antivirală a florilor de soc.
Florile de soc au în compoziție de agliconi liberi (Kaempferol, quercetin), flavonol glicozide (hiposidă, astragalină, izoquercitrină, rutina), compuși fenolici (acizi clorogeni), steroli, triterpene (α-, β-amirin), acizi triterpenici (ursolic), acizi grași liberi, alcani, taninuri, mucilagii și zahăr. Florile de soc sunt bogate în amide de N-fenilpropenoil-l-aminoacizi (Hensel et al. 2007).
Activitățile antivirale ale florilor de soc sunt legate de conținutul de flavonoide. Efectele antivirale ale flavonoidelor pure au fost confirmate împotriva virusului herpes simplex tip 1, para-gripal, gripal și virusului respirator sincițial (Mahmood și colab. 1993; Nagai și colab. 1992).
Florile de soc le regăsim în ceaiul Viroherb, disponibil la plic, cu efect complex, destinat virozelor respiratorii actuale.