Florile de gălbenele – remediu natural în infecţiile candidozice – – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Florile de gălbenele – remediu natural în infecţiile candidozice –

Articole

Gălbenelele (Calendula officinalis)

Este o specie de plante de cultură anuală, rar bianuală, înaltă de 40–80 cm, bogat ramificată, pubescentă, cu miros balsamic puternic. În terapii medicinale, gălbenelele se utilizează sub formă de infuzie, pentru uz intern în primul rând – ținta fiind ulcerul și gastritele.

Preparatele fitoterapeutice din gălbenele sunt utile în tulburările de ciclu menstrual, în afecțiunile hepatice și afecțiunile biliare, infecţii bacteriene şi fungice, diferite stări inflamatorii. Florile de gălbenele conţin saponozide triterpenice, carotenoide, flavonoide, substanţe amare, mucilagii, vitamina C.

În ultimii ani, s-au realizat mai multe studii pentru a dovedi acţiuni terapeutice ale florilor de gălbenele. Astfel, s-a demonstrat că extractul de gălbenele are efect puternic antifungic  împotriva tulpinii de Candida albicans, similar sau chiar mai bun decât antimicoticele standard utilizate. Asta se datorează conţinutului de ulei esenţial şi flavonoidelor.

S-au examinat efectele unei creme vaginale cu Calendula officinalis asupra tratamentului candidozei vaginale și funcției sexuale. 150 femei au fost randomizate în grupuri de Calendula și clotrimazol, folosind cremă vaginală 5g în fiecare noapte timp de 7 nopți. Evaluările clinice și de laborator au fost efectuate la 10-15 și 30-35 de zile de la intervenție, iar indicele funcției sexuale feminine a fost evaluat la 30–35 zile. Rezultatul testării negative pentru candidoză în grupul Calendula a fost semnificativ mai mic la prima monitorizare (49% față de 74%), dar mai mare la a doua (77 % față de 34%) comparativ cu grupul clotrimazol. Frecvența majorității semnelor și simptomelor şi fucţia sexuală au fost aproape egale în cele două grupuri. Crema vaginală cu calendula pare să fi fost eficientă în tratamentul candidozei vaginale și cu efect pe termen lung, mai mare, comparativ cu clotrimazolul.

ovule Florile de gălbenele se regăsesc în formula complexă a produsului Ginosept ovule, dispozitiv medical, care protejează natural sănătatea intimă, luptă împotriva infecțiilor intime, reduce disconfortul cauzat de problemele intime, accelerează refacerea mucoasei vaginale afectate, cu eficiență confirmată clinic în 80% dintre cazuri.

Bibliografie

*Safdar W, Majeed H, Naveed I, Kayani WK, Ahmed H, Hussain S, et al. Pharmacognostical study of the medicinal plant Calendula officinalis L. (family Compositae) Int J Cell Mol Biol. 2010;1:108–116.

*Mathur, Rashmi, Goyal M. Antimicrobial And Phytochemical Estimation Of Calendula Officinalis Against Human Pathogenic Microorganisms. International Journal of Innovations in Bio-Sciences. 2011;1,1-10.

*Saffari E, Mohammad-Alizadeh-Charandabi S, Adibpour M, Mirghafourvand M, Javadzadeh Y. Comparing the effects of Calendula officinalis and clotrimazole on vaginal Candidiasis: A randomized controlled trial. Women Health. 2017;57(10):1145-1160.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.