facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-01-29
Vizualizari: 599
Comentarii: 0
Fenicul – tradiţie îndelungată şi ştiinţă

Datorită gustului și mirosului său plăcut, feniculul este cunoscut peste tot ca plantă medicinală și aromatică din cele mai vechi timpuri.

Utilizările terapeutice moderne ale feniculului provin din medicina tradițională greacă, practicată de Hipocrate și mai târziu de Dioscoride. Utilizările terapeutice ale feniculului au fost introduse și integrate în multe alte sisteme de medicină tradițională, inclusiv ayurveda, chineza și japoneza Kampo. În Evul Mediu, feniculul era menționat frecvent în cărțile de plante. În cartea de rețete a lui Marcellus Empiricus din Bordeaux (aproximativ secolul al V-lea d.Hr.) era recomandat ca remediu pentru tuse puternică. Madaus, 1938, menţionează că, datorită efectului expectorant, feniculul este adesea recomandat pentru bronșită, tuse, de asemenea pentru tuse spasmodică și convulsivă și boli pulmonare.

În Germania, în prezent este utilizat în siropurile pentru tuse (antitusive și expectorante) dar și în alte remedii, ca infuzie apoasă, apă (Aqua Foeniculi), drajeuri (pastile), suc și sirop. Indicațiile pentru utilizarea uleiului de fenicul sunt similare cu cele pentru semințele de fenicul. În Germania și Statele Unite, uleiul de fenicul este folosit ca o componentă expectorantă a remediilor pentru tuse. Comisia E a aprobat utilizarea internă a preparatelor din ulei de fenicul pentru catarele tractului respirator superior.

Şi datele farmacognostice din ţara noastră susţim că datorită uleiului volatil, feniculul are acţiune antiseptic ‑ expectorantă (prin mecanism siropsecretomotor şi secretolitic), spasmolitică.

Fructele de fenicul conţin un ulei esenţial ale cărui componente principale sunt trans –anetolul (50­ - 70%) şi (+) – fenchona (până la 20%).

Experimentele ştiinţifice de laborator cu ulei de fruct de fenicul, sau extractele sale, și constituenții principali anetol și fenchonă au demonstrat proprietățile secretolitice şi expectorante ale acestora. Anetolul mai are proprietăți antimicrobiene puternice, împotriva bacteriilor, drojdiilor și ciupercilor. Rezultatele altor studii mai sugerează că anetolul poate fi eficient, de asemenea, în combaterea unor probleme inflamatorii acute.

Uleiul esențial de fenicul se regăsește în siropul Plantusin forte, într-o rețetă complexă de 18 plante și 6 uleiuri esențiale, cu efect expectorant, fluidifiant, antitusiv, antiseptic și emolient pe mucoasele iritate, recomandat în tusea cu expectorație, spastică și iritativă.

 

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri