Febră? Nu neapărat! Iată în funcție de ce variază temperatura corpului! – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Febră? Nu neapărat! Iată în funcție de ce variază temperatura corpului!

Articole

Temperatura normală a corpului variază între 36,5 și 37,5 grade Celsius. Nu înseamnă neapărat că dacă depășim această valoare avem febră, deci boală/infecție în organism. Sunt multe cauze pentru care ne poate crește temperatura, iar acestea variază în funcție de vârstă, de anotimp, de momentul zilei, de cât efort am făcut.

  • În funcție de vârstă. Tinerii au o temperatură corporală mai ridicată decât vârstnicii datorită metabolismului mai alert, a capacității mai bune de autoreglare și a faptului că rețin mai bine căldura.
  • În funcție de momentul zilei. Dimineața, corpul uman este puțin mai rece decât după-amiaza.
  • În funcție de alimentație. Știai că sunt alimente care cresc temperatura corporală? E vorba despre condimentele iuți (usturoi, ardei iute, ghimbir), cereale integrale, ceapă, țelină, cafea, alcool,
  • În funcție de modificările hormonale. Spre exemplu, în perioada de menstruație, femeile au o temperatură corporală mai ridicată. De asemenea, temperatura crește la ovulație și în primul trimestru de sarcină.
  • În funcție de activitatea fizică. Evident, îți va crește puțin temperatura dacă alergi, faci sport, mergi cu bicicleta.
  • În funcție de vreme, de cât de gros ești îmbrăcat. Dacă ai mers vara prin soare și te-ai încins, apoi îți iei temperatura, evident că va arăta o valoare mai mare decât „normalul”.
  • În funcție de alte probleme de sănătate. Potrivit medicilor, persoanele cu hipotiroidism au o temperatură corporală sub medie, în timp ce persoanele care suferă de cancer au o temperatură peste medie. Sunt și boli (altele decât răceala și gripa) care produc inflamație în organism, precum artrita reumatoidă. Temperatura corpului mai poate crește ca efect al unor medicamente sau vaccinuri administrate.
  • Erupția dentară la copii, alergiile, stresul, oboseala sau insolația sunt alți factori care cresc temperatura corpului.
  • Mai contează și cu ce măsori temperatura. Citirea la subraț poate indica o valoare mai mică decât citirea orală, în timp ce rectal se înregistrează chiar și cu un grad mai mult.

Cum își reglează organismul temperatura

Hipotalamusul este „centrul de control” al temperaturii. Dacă corpul este prea rece, hipotalamusul „comandă” frisoane pentru a-l încălzi. Dacă e prea cald, trimite semnale pentru a începe procesul de transpirație și răcire, explică romedic.ro.

Remedii naturiste în caz de febră

Nu toți reușim să ne reglăm eficient temperatura. Febra care înseamnă boală și infecție se deosebește de toate situațiile de mai sus prin faptul că vine la pachet cu alte simptome, precum dureri de cap, dureri musculare, lipsa apetitului, senzație de slăbiciune, stare de rău, poate chiar tuse seacă, în cazul gripei. În acest din urmă caz, pentru ușurarea simptomelor și tratarea cauzelor bolii, putem apela la remedii antivirale (pe bază de frunze de măsline, sovârf, fenicul, cimbrișor, cuișoare), antifebrile (muguri de plop, scoarță de salcie, trifoiște de baltă, isop, soc), antiinflamatoare (lichen de piatră, turmeric, mușețel). Se găsesc sub formă de capsule, ceaiuri, pulberi solubile.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.