Atenție ce mâncați și de unde vă cumpărați alimente în această perioadă de vară! Din cauza căldurii, mâncarea se alterează repede, iar riscul de a vă alege cu o enterocolită este mare. Trebuie să știți cum se previne corect, ce simptome dă, dar și cum se tratează corect, odată apărută.
Simptomele enterocolitei
Crampe puternice, balonare, diaree, febră, vărsături și lipsa poftei de mâncare, acestea sunt primele simptome ale enterocolitei, o afecțiune a tractului digestiv cauzată de infecții cu bacterii, ciuperci, cu paraziți sau virusuri. Contaminarea se face în urma consumului de alimente alterate, insuficient preparate termic, nespălate, în urma înotului în piscine, a consumului de apă din surse nesigure, sau chiar prin contact direct cu o persoană bolnavă, dacă nu se respectă regulile de igienă. Deși nu este severă la adulți, enterocolita le poate produce deshidratare severă persoanelor bătrâne, bolnave, sau copiilor, care au stomacul mai sensibil.
Primul ajutor în caz de enterocolite
Tratamentul variază în funcție de tipul enterocolitei. De exemplu, dacă este una bacteriană, provocată de E.coli ori de Salmonella, este nevoie de antibiotice. Cele de sinteză pot perturba și mai mult flora intestinală, putând provoca inflamarea intestinelor, motiv pentru care se administrează doar la urgență și la recomandarea medicului. Însă cu antibiotice naturale Biomicin, pe bază de uleiuri din plante, nu veți da greș, căci ele nu vin cu astfel de efecte adverse. Cele mai eficiente sunt uleiurile esențiale de cimbru, de cuișoare sau de ti-tree, care distrug microorganismele, fiind eficiente în toate cele 4 formele de enterocolite. Pentru copiii de 2-6 ani se administrează 1-2 picături de două ori pe zi, în miere, pentru cei de până în 14 ani 2-3 picături de 3 ori pe zi, iar pentru adulți 3-5 picături de 3 ori pe zi. Există capsule Enterostop din plante în doze și amestecuri special concepute pentru enterocolite, care conțin cărbune medicinal, mentă, afin și coada șoricelului. Sunt remedii astringente care scad secrețiile mucoasei intestinale și absorb toxinele, fiind indicate inclusiv pentru copii.
În același timp, până la vindecare, trebuie corectate pierderile de lichide și electroliți. Hidratați-vă mai mult cu ceaiuri neîndulcite (de mentă, mușețel, cimbru, zmeur, crețișoară), apă, supe de legume. În farmacii se găsesc seruri de rehidratare, în pliculețe cu dozaj corespunzător. Mare grijă și la alimentație. Evitați mâncărurile grele, legumele și fructele crude, lactatele. Nu sunt bune nici fasolea, varza, lintea pentru că balonează, prunele și perele care au efect laxativ, prăjelile, dulciurile, conservele și grăsimile care irită stomacul. Mizați în prima zi pe supe ușoare, care liniștesc tractul digestiv, apoi puteți introduce în dietă, treptat, orez, banane, pâine prăjită, cereale integrale, legume fierte, brânză de vaci. Acest regim trebuie menținut 2-3 zile după dispariția simptomelor.