×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Revent

Rheum officinale, R. palmatum (Polygonaceae)

Denumit și „Rabarbăr” sau „Rabarbară” sau „Rubarba”, reventul este o plantă ierboasă perenă, înaltă de 1-2 m. În pământ posedă un rizom dezvoltat și numeroase rădacini cărnoase, lungi, galben-portocalii la interior. În timpul primului an de vegetație, se dezvoltă o rozetă de frunze bazale iar în anii următori apar și tulpinile florifere. Se recoltează toamna în luna octombrie de la plante cu rădăcini bine dezvoltate în vârstă de 5-10 ani.

Este o plantă medicinală originară din nord-estul Chinei și Tibet. În China se folosea încă de acum 2700 de ani pentru efectele purgative iar numele de rubarb vine de la „Rha”, numele antic al Volgăi, de-a lungul căruia creștea planta. Dioscoride vorbea despre rădăcina de „rha” sau „rheon”, nume ce provenea de la Bosphorus, strâmtoarea ce desparte Asia de Europa.

În scop fitoterapeutic se folosesc rizomii și rădăcina. Acesta conțin antrachinone și derivați antrachinonici ce au acțiune laxativă, în doze mijlocii, și purgativă, în doze mari. Taninurile galice ce se regăsesc în compoziție au acțiune opusă, adică astringentă. Nivelul ridicat al taninurilor din revent, contrabalansează acțiunea laxativă și doze mici din taninurile predominante provoacă constiăație. Derivații flavonici au efect antiinflamator iar lindelina (componentă a taninurilor galice) are o acțiune analgezică comparabilă cu a fenilbutazonei și acidului acetil salicilic. Reventul are și proprietăți cicatrizante, aperitive și colagoce și stimulează circulația sanguină. Decoctul din rădăcina de revent are acțiune antibacteriană împotriva Staphylococcus aureus. Se utilizează sub formă de decoct, infuzie și tinctură, împotriva constipației, atoniei gastrice, hepatitei, dizenteriei, dispepsiei, diaree. Extern se utilizează pentru faringită, laringită, contuzii, aplicații pe arsuri și ca apă de gură pentru paradontoze.

Reventul nu se utilizează pe perioade mai îndelungate de timp deoarece poate determina dezechilibre hidroelectrolitice ca urmare a pierderilor masive de apă și potasiu. Este contraindicat persoanelor cu constipație cronică, hiperclohidrie, gută, sarcină, alăptare și la copii.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.