×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Lavanda spic

Lavandula spica, Lavandula latifolia

Lavanda spic este o plantă tot din familia Lamiaceae, originară din regiunea vestică a Mediteranei, din Portugalia centrală până în nordul Italiei (Liguria), Spania și sudul Franței. Hibridizarea poate apărea în sălbăticie cu lavanda engleză (Lavandula angustifolia).

Parfumul de Lavandula latifolia este mai puternic, cu mai mult camfor și mai înțepător decât parfumul de Lavandula angustifolia. Din acest motiv, cele două soiuri sunt cultivate în câmpuri separate.

Lavandula latifolia este un arbust puternic aromat ce crește până la 30–80 cm înălțime. Frunzele sunt verzi, 3–6 cm lungime și 5–8 mm lățime. Florile sunt violet pal, produse pe vârfuri de 2-5 cm lungime în vârful tulpinilor zvelte și fără frunze de 20–50 cm lungime. Înflorește din iunie până în septembrie în funcție de vreme. Fructul este o nucă, indehiscentă. Este format din 4 nuci mici care rămân adesea blocate în interiorul caliciului. Crește de la 0 la 1.700 m.

Din somitățile florale ale plantei se obține uleiul esențial, prin distilare cu vapori de apă, bogat în eucaliptol, linalool, camfor, bisabolen și pinen.

Uleiul esențial de lavandă se folosește în aromaterapie, mai ales, pentru proprietățile expectorante, mucolitice, în tusea cu secreții, pentru rolul detoxifiant, cicatrizant în diferite înțepături de insecte, răni, escare, plăgi. Psoriazis, antiinfecțios, imunostimulent, virucid, fungicid, antialgic și antiinflamator.

Studiile au arătat că efectul expectorant are loc prin eucaliptol şi camfor, care cresc clearance-ul mucociliar datorită lichefierii mucusului şi transportării active către cavitatea bucală astfel facilitând expectoraţia.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.