×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Cistus ladaniferus L.

Cistus ladanifer este o specie de plantă cu flori din familia Cistaceae. Este originar din regiunea vestică a Mediteranei. Denumirile obișnuite includ guma rockrose, labdanum, ciste.

Este un arbust care crește 1-2,5 m înălțime. Frunzele sunt perene, lanceolate, 3–10 cm lungime și 1–2 cm lățime, verde închis pe partea superioară și mai palide pe partea inferioară. Florile au diametrul de 5–8 cm, cu 5 petale albe, de obicei cu o pată roșie până la maronie la bază, care înconjoară staminele galbene și pistilele. Întreaga plantă este acoperită cu exudatul lipicios de rășină parfumată, reprezentând sursa de labdanum, folosită în medicină și în parfumerie.

Din ramuri și frunze se obține uleiul esențial de ciste prin distilare cu vapori de apă, bogat în alfa-pinen, labdan-8a-15-diol, acetat de linalil, acetat de bornil.

Medicul grec, Dioscoride, în jurul anilor 60, d.Hr., în tratul său Materia Medica, susține cistusul ca remediu suveran pentru răni, ulcere, arsuri și dizenterie.

Uleiul esențial de cistus are calități recunoscute în cosmetică și aromaterapie. În cosmetică este apreciat pentru efectul cicatrizant, reparator și de stimulare a regenerării pielii, având și acțiune de sporire a fermității pielii. În aromaterapie este folosit pentru acțiunea sa antihemoragică, antivirală și imunostimulatoare.

Acționează și asupra sistemului nervos, și anume: este un neurotonic, reglator neurovegetativ, antidepresiv și este eficient în distonia neurovegetativă. Are acțiune de restaurare a echilibrului interior: fizic, biologic, imunitar, emoțional și psihologic.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.