Implicarea in Fitoterapie – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Implicarea in Fitoterapie

Credem cu tărie în puterea vindecătoare a plantelor și suntem convinși că fitoterapia trebuie practicată pe baze științifice riguroase, de către specialiști. De aceea, am jucat un rol activ în fondarea „Asociației Române a Medicilor Fitoterapeuți” în 2009, precum și în susținerea activității ei.

Asociația are rolul de a promova statutul medicinei fitoterapeutice în contextul practicii medicale din România și de a sprijini descoperirile științifice pentru utilizarea terapeutică a produselor medicinale pe bază de plante. Pentru a realiza aceste obiective, ARMF efectuează studii privind eficiența produselor din plante medicinale și organizează simpozioane, conferințe și congrese pentru a face cunoscute proprietățile plantelor în sănătate.

Din anul 2012 suntem membri în comitetul ştiinţific ESCOP – European Scientific Cooperative on Phytotherapy  – Asociaţie Europeană care are are ca scop promovarea statutului ştiinţific al produselor din plante prin realizarea de monografii europene armonizate pentru plantele medicinale.

Din cadrul Comitetului Ştiinţific ESCOP mai fac parte specialişti în domeniu din Belgia, Franţa, Austria, Germania, Anglia, Elveţia, Italia, Olanda, Danemarca, Irlanda, Portugalia, Ungaria, Turcia, Fares fiind singura entitate din România care face parte din acest comitet.

Deținem Președinția Organizației Interprofesionale Naționale a Asociațiilor din Domeniul Plantelor Medicinale și Aromatice, care are ca scop crearea unui cadru organizat prin intermediul căruia membri fac schimb de experiență, își corelează eforturile în vederea creșterii calității produselor din plante medicinale și aromatice și mențin un dialog permanent cu Ministerele și cu Organizațiile Guvernamentale, pentru crearea unui cadru legislativ corect.

De asemenea, deoarece calitatea și siguranța plantelor este esenţială atunci când vorbim de fitoterapie, Fares este membru THIE – Tea & Herbal Infusions Europe – Asociaţie Europeană din care fac parte organizaţii şi firme producătoare de ceaiuri și infuzii din majoritatea ţărilor europene. Împreună îşi corelează eforturile în vederea creşterii calităţii şi siguranţei infuziilor din plante medicinale şi aromatice.

Fiecare proiect înseamnă un pas înainte în a transmite beneficiile plantelor medicinale, în a înțelege efectul lor blând, dar eficient.

Congresul Medicilor Fitoterapeuți din România a ajuns la ediția a noua și reunește anual tot mai mulți medici; dacă la primele manifestari numărul medicilor trecea ușor peste 100, acum acesta a ajuns să depășească 250 de participanți cu interes și deschidere spre fitoterapie. În plus, în fiecare an sunt medici și cadre universitare de specialități diferite, care abordează cazuistica specifică pregătirii lor cu produse din plante medicinale  (gastroenterologie, pediatrie, boli infecțioase, ginecologie, dermatologie, urologie, neuropsihiatrie, O.R.L.); participă la congres pentru a împărtăși rezultatele obținute, dar și pentru a afla noi informații despre tratamentul natural fitoterapic.

Beneficiind de informațiile cumulate în congresele medicale și de studiile realizate, la Fares am reușit să crăem produse cu beneficii dovedite în mai multe afecțiuni:

–       patologia hepatică, respectiv steatoza hepatică: Rumex carbo și Hepatofit 1

–       tratarea infecțiilor virale: produsele din gama Biosept

–       tratarea infecțiilor bacteriene: Biomicin Forte

–       otite acute nesupurate la copii: Biomicin

–       infecții urinare, microlitiaza urinară: Biomicin Urinar, Diurosept, Renalex

–       infecții acute de căi respiratorii la sugari și copii mici: Bebe Biosept sirop

–       colici abdominale ale sugarilor: Baby calm soluție

–       tratarea tusei de diferite etiologii, atat cea cu expectoratie cat si seaca, iritativa: Plantusin sirop, Plantusin calmant

–       tratamentul hipertrofiei benigne de prostata: Prostata G80

–       sindromul de tulburari neurovegetative: Distonoplant capsule si ceai

–       inflamatii si infectii vaginale: ovule Ginosept- dispozitiv medical

–       hemoroizi si fisuri anale: supozitoare Hemorsan – dispozitiv medical

Școala de primăvară se desfășoară de 9 ani, în prima jumătate a lunii mai, la Orăștie și reunește medici care folosesc fitoterapia în practica lor curentă de cabinet. Tematica se referă la tratamentul fitoterapeutic în diverse afecțiuni, iar evenimentul include și vizite în teren pentru studierea plantelor medicinale.

Atelierele de Fitoterapie reunesc medici de diferite specialități (medicină de familie, pneumologie, ginecologie,  urologie, medicină internă) care au competență în fitoterapie. Aceștia expun experiența acumulată, fac prezentări de caz, reușind astfel o trecere în revistă a noutăților în domeniu.

Mesele rotunde se organizează periodic în orașe precum București, Cluj, Timișoara, Constanța, Sibiu, Brașov, Ploiești, Iași, Bacău. La aceste mese rotunde participă medici care susțin fitopreparatele și care doresc să afle mai multe informații despre asocieri terapeutice în diferite afecțiuni.

Studii și evaluări: pentru că ne dorim promovarea fitoterapiei pe baze științifice, susținem implicarea medicilor de diferite specialități, de la medicina de familie,  la pediatrie,  gastroenterologie, boli infecțioase, pneumologie, ginecologie sau urologie, în realizarea de studii clinice observaționale și evaluări ale eficienței terapeutice.

Pentru produsele Fares s-au derulat până acum 5 studii clinice pe produse pentru: tratamentul ulcerului și gastritei (Stomac sănătos), a afecțiunilor hepatice (Hepatofit1, Hepatofit esențial), a hipertrofiei benigne de prostată (Prostată G80), eliminarea infecției cu Helicobacter pylori (Helicostop). În acest moment este în derulare încă un studiu clinic în centrul universitar București.


Cursuri de fitoterapie: Ilustratie foto Implicarea in fitoterapie 2

Astfel, în lipsa acestui obiect de studiu în curricula, studenții au primit noțiuni de bază de fitoterapie. Lectorii sunt fie medici care au competență în fitoterapie, fie formatori în fitoterapie.

Medicii care sunt interesați de fitoterapie, pot consulta Buletinul  științific al ARMF, înregistrat la Biblioteca Națională, cod ISSN. Acesta conține materiale despre lucrări prezentate la Congresul Medicilor Fitoterapeuți, prezentări de caz, și alte materiale medicale. În plus, buletinul se distribuie gratuit medicilor de diferite specialități.