Mesele copioase, bogate în colesterol și „stropite” cu alcool din perioada sărbătorilor pascale și-au lăsat, cu siguranță, amprenta asupra ficatului. Acum e timpul să-i acordăm puțină atenție și să ne ocupăm de sănătatea lui. Nu ar strica o cură de regenerare! Iată în ce constă și cui este indicată!
Chiar dacă nu „doare” și nu e foarte „vocal”, ficatul tău e posibil să fie un pic obosit după sărbători. A avut de procesat mâncăruri grase, prăjeli, ouă umplute, deserturi pe bază de zahăr rafinat, alcool. Cei care au avut zile agitate și nu prea s-au odihnit, sau cei care suferă de diverse afecțiuni cronice și iau medicamente de sinteză i-au dat ficatului și mai mult de lucru. Toate acestea, separat sau cumulate, deteriorează și inflamează celulele hepatice, cresc transaminazele, pot duce la acumularea de grăsime în ficat (afecțiune cunoscută sub numele de steatoză hepatică).
Efectele nu vor fi neapărat vizibile, căci afecțiunile ficatului nu dau imediat simptome, însă afectează buna funcționare a întregului organism. Te vei simți obosit, apar neplăceri digestive (balonare, crampe, senzație de prea plin în partea superioară a abdomenului), poți avea probleme de concentrare, de memorie.
Indiferent dacă ai făcut sau nu excese de sărbători, nu strică să urmezi o cură de regenerare a ficatului. Aceasta durează 2-3 luni, timp în care sunt recomandate următoarele:
• Optează pentru o alimentație bogată în verdețuri, legume, fructe, cereale integrale, uleiuri presate la rece și proteine slabe, cum ar fi carnea de pui și peștele. Evită mâncărurile grase, grele, excesiv procesate, prăjelile și dulciurile.
• Renunță la alcool. E foarte greu de metabolizat de către ficat, îi distruge celulele, fiind principalul responsabil de ciroză sau de steatoză hepatică. Nici fumatul nu este indicat, deoarece metabolizarea nicotinei se petrece, în proporție de 90%, tot în ficat!
• Bea multe lichide, în special ceaiuri cu efect hepatoprotector, detoxifiant, antioxidant. Foarte bune sunt și sucurile din citrice, verdețuri și legume care susțin detoxifierea. Spre exemplu, poți bea limonade cu ghimbir și cu mentă, sau suc verde cu măr, spanac, mentă și castravete.
• Un foarte puternic efect hepatoregenerator îl au capsulele Hepatofit forte. Sunt 100% naturale, asigură doza zilnică de silimarină și fosfolipide, scad transaminazele și refac ficatul. O cură de regenerare durează trei luni, însă persoanele care au un stil de viață dezordonat pot lua aceste remedii zilnic, pe termen lung, pentru întreținere.
• Administrează medicamentele de sinteză cu prudență, nu le lua decât dacă este strict necesar, la recomandarea medicului. Ține cont că, în foarte multe afecțiuni, există tratament alternativ, pe bază de plante, care nu afectează ficatul.
• Odihnește-te mai mult, cel puțin 7-8 ore de somn pe noapte. Somnul e extrem de important în regenerarea celulelor hepatice. Asta nu înseamnă să nu faci sport! Mișcarea moderată îți dă un tonus bun, te ajută să-ți menții greutatea și îmbunătățește circulația sângelui care oxigenează toate organele.